KATA-s vállalkozó vagyok, GYES-nél mennyinek számít?
Tudom, hogy hiteleknél sok bank csak minimálbérnek fogadja el, de van néhány ahol a nav által igazolt jövedelem számít.
Kata-s vállalkozóként havi 5-600.000 között mozog. Még nincs lezárt évem, ha minden igaz a nav ebből úgy 300as havi átlagot fog kihozni.
(a kiadásaim papíron minimálisak)
Ha valaki ment már gyes-re KATA-s vállalkozóként mi alapján számoltak?
Előre is köszönöm :)
Az ugye megvan, hogy a GYES az egy fix összeg?...
Ha CSED/GYED-re gondolsz, akkor 50.000-es tételes adónál 90.000 a járulékalap, 75.000-nél pedig 150.000.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Mennyi ideig kell a 75ezer Ft-os KATA, hogy "jobban" járjak? Elég pár hónap vagy 1 évre nézik?
A jogosultság kezdetének (szülés) hónapját, és az azt megelőző két naptári hónapot nem nézik. Az ezt megelőző 180 napot nézik, tehát összesen kb 9 hónap.
Az 50.000-es KATA amúgy a nyugdíjat is csökkenti, mivel kevesebb, mint a minimálbér.
Köszönöm ismét.
Nyugdíj annyira "nem izgat" :) így havi 50et fizetek a 130 helyett. Amennyit így havonta megspróolok összesen nem lenne annyi nyugdíjam :)
A GYES az fix, kb 25-30 e Ft. Fejből nem tudom, nem egy nagy összeg:)
Ha GYED-re gondolsz, ahogy előttem is írták, sajnos a magyar államot nem érdekli mennyi a bevételed, abból mennyi az elkönyvelt jövedelmed, ők a befizetett 50 e Ft-ot veszik csak alapul.
Amiről nem írtál, hogy passziváltatni fogod-e a vállalkozásod, mikor megszületik a kicsi, vagy sem. Én nem fogom, mert számlázni akkor is szeretnék. Én is épp utána járásban vagyok, de amit eddig kiderítettem, hogy ebben az esetben jár az egyszeri anyasági, a gyes, a családi pótlék, és ha minden igaz - mert én itthonról végzem a vállalkozásom - akkor a gyerek fél éves korától a gyed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!