A gyes minden kisgyermek számára jár? És a szülési pénznél sincs feltétel? TB. Met fizetem csekken, de tavaly ota nincs sajna munkahelyem . Igy mi jár nekem? Anyasági pénzt fogok kapni? A családit születés után már kapni fogom?
Igen, gyes és családi fog járni, persze a gyerek születése után. 38 ezer körül van a kettő havonta, nem nagy összeg. Ha apa dolgozik és a férjed, akkor kérheti a magzati adókedvezményt, ha nem a férjed, akkor a gyerek születése után kérheti a családi adókedvezményt, a magzatit pedig adóbevallásban lehet majd visszaigényelni.
Egyszeri anyasági támogatás is jár majd szülés után, ez 64 ezer Ft. Igazolás kell orvostól v. védőnőtől, hogy rendszeresen eljártál terhesgondozásra ( legalább 4 orvosi pecsét). Ha már gyesen leszel, akkor a TB-t nem kell fizetned! Igen, igényelni kell. Ehhez kellenek majd a gyerek papírjai: születési anyakönyvi kivonat, TAJ kártya, tehát meg kell várni, míg ezek megvannak és utána tudsz menni igényelni. Igénylés után az anyasági kb. 2 hét, családi pótlék 1 hónap. Persze a családit visszamenőleg is fizetik, hiszen arra a hónapra is jár, amelyik hónapban szültél. A gyes szintén 1 hónap igényléstől, ez időarányosan jár. Ha pl. szeptember 29-én szülsz, akkor szeptemberre csak 2 nap gyes jár, de családi teljes hónapra. Mindig utólag kapod majd, tehát februárban a januárit és így tovább!
Köszönöm szépen a segítséget .
Oh elnézést rosszul fogalmaztam :) Ugy értetettem a gyest hogy a kisgyermek számára. Persze értem, a szülő kapja de hát ugyis a kicsire költ minden pénzt az ember :)
Még egy kérdésem lenne , kérem ne nézzen senki hülyének , csak még nem tudom az ilyeneket :) A kérdés az lenne hogy ezt a gyest, családit,szülési pénzt meg ilyeneket hol kell intézni ? 1 helyen mindent ?
köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!