Maradhatok itthon ga apa megy Gyedre?
Gyerkőcöm másfél éves,szerettem volna visszamenni dolgozni,de nem veszik be a bölcsibe,kérdésem az lenne,ha apa igényelné meg munka mellett a gyedet,nekem el kell mennem fizetet nélküli szabadságra vagy csak simán maradhatok itthon és kapom a családi pótlékot?
Na meg persze fizetem a tb-met?
Köszi a gyors választ!
Én most gyeden vagyok,de mivel férjem fizetéséhez mérve több gyedet kapna mint én,ezért kérné az ő nevére!
Tehát akkor én kérjek külön a munkáltatótól fizetet nélküli szabit?
Vagy elég ha elintézzük a Tb-nél és nem kell beszólnom a munkáltatóhoz?
Nézd, megkerestem neked a törvényt :
"
128. § A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni."
Tehát nem kell bejelenteni neki, hogy apa megy gyedre és azt se, amikor gyest veszel igénybe.
3, nem írja elő a tv, hogy ellátás folyósítása kell a fizetés nélkülihez, akkor is jár, ha az apa van gyeden (világosan látszik pl a tv azon pontjából, hogy az anyára vonatkozik a felmondási védelem, ha mindkét szülő fiz nélkülin van - mert ugye ellátást csak az egyik kap...)
Viszont eü szolgáltatási járulékot ebben az esetben fizetni kell.
Szerintem meg pont, hogy be kell, hisz ott van a tv-ben, hogy a "...fiz.nélküli szabadságra jogosult... a gyermek GONDOZÁSA céljából."
Ha apa van gyeden, azaz gyermek GONDOZÁSI díjban ő részesül, akkor papíron - hiába ténylegesen te vagy vele otthon - nem felelsz meg a gyermek gondozása céljából kitételnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!