Apasági nyilatkozatot tett személy kaphat e gyed-et, ha
más az állanó bejelentett lakcíme, mint az anyának?
A baba születésétől fél évig csed jár csak azután igényelhető gyed.
De csedet csak anya igényelhet.de neki nem jár csak gyes.
Szerintem gyedre csak az jogosult a haztartasban ahol csed járt..
2017. jan. 11. 22:13
A lakcimet nem nezik
Amig van apasági es tisztazva van a gyermek családja addig mindket szulo teljes jogu szulo ha sziberiaban élnél is
2017. jan. 11. 22:17
2017. jan. 11. 22:18
De nézik.A lényeg,hogy az ellátást igénylő és a baba lakcímének egyeznie kell.De a baba automatikusan az anya állandó lakcímére lesz könyvelve.
2017. jan. 11. 22:29
Megint lepontoznak a hulyek.ha kulfoldon dolgoznal is jarna a csaladi ill kesvezobb adoosztályba esnél csak a kulfoldi allamban.itthon akk parod nem igenyelhetne. De amugy meg is oszthato itthon
2017. jan. 11. 22:34
Igen, apa is kaphat gyedet, de csak a baba fél éves korától. Innentől kezdve lehet dolgozni is gyed mellett. Addig az anya lehet gyesen. Majd lemondja a gyest, apa megigényli a gyedet. Nem baj, ha a lakcímetek nem egyezik, a lényeg, hogy közösen együtt éltek, együtt nevelitek a babát, ez jelenti a közös háztartást. Családi adó-és járulékkedvezményt is kérhetsz, csak a baba születése után, mivel nem vagytok házasok! Tehát, ha a baba áprilisban születik, akkor apa áprilistól kérheti a havi 10 ezer Ft családi adókedvezményt, a magzati adókedvezményt pedig adóbevallásban vissza lehet igényelni a baba születése urán!!!
2017. jan. 11. 22:51
7/10 A kérdező kommentje:
Már napok óta gyűjtöm az információkat neten, és arra jutottam, hogy amíg nem ugyanaz mindhármunk bejelentett állandó lakcíme, (én, barátnőm , babánk) addig nem jár nekem családi adókedvezmény, se gyed. Hiába én tartom el őket 100%-ban jelenleg is.
Kedves Kérdező! A makacsságod ellen nem tehetek. Én ezzel foglalkozok. Én sem vagyok egy lakcímen a párommal, még bejegyzett élettársak sem vagyunk, a párommal évek óta megisszuk az ad9kedvezményt, lényeg, hogy együtt éljetek!!! De ha neked fontos az egy lakcím, akkor valaki jelentkezzen át valakihez!!
2017. jan. 12. 08:34
9/10 A kérdező kommentje:
Értem.
Mindenkinek köszönöm,aki válaszolt.
10/10 anonim válasza:
talán már nem aktuális, de éppen most kellett megkérdeznem - úgyhogy közkinccsé teszem .
A családi adókedvezménynél a "közös háztartás " a feltétel ez lehet különböző lakcím is.
A GYED igénylésének feltétele viszont az, hogy "saját háztartásában" nevelje az igénylő a gyermeket. Na most ezt nem igazán valósul meg ha apa-anya különböző lakcímre van bejelentve. A törvény szövegével: a gyermek " a személlyel életvitelszerűen együtt él és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra kerül ki ".
2018. jan. 16. 09:35
Kapcsolódó kérdések: