Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örökölt házból bejelentett...

Daniel Daniel kérdése:

Örökölt házból bejelentett személy eltávolítása?

Figyelt kérdés
Üdv! Örököltem egy házat, ahová be van jelentve egy személy. Nem én jelentettem be, de szeretném onnan eltávolítani. Mit tehetek? Hogyan szabadulhatnék meg tőle? Úgy tudom szükséges új lakcím, máskülönben nem jelenthetem ki. Tényleg így van s el kell viselnem egy élősködő idegent a tulajdonomban lévő házban?
2015. jún. 23. 17:20
 1/7 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem te meg fogod kapni a humanitáriusságért járó béke díjat. :)
2015. jún. 23. 17:25
 2/7 anonim ***** válasza:
Kényszerkijelentés. Amúgy hosszú pereskedés elébe nézel ;)
2015. jún. 23. 18:03
 3/7 anonim ***** válasza:

Ott lakik, vagy csak papíron van bejelentve?

Mert ha csak be van jelentve, akkor nem nehéz töröltetni. Ha ténylegesen ott tartózkodik, akkor más a kérdés.

2015. jún. 23. 20:31
 4/7 anonim ***** válasza:

Nem írtad konkrétan, ki az és milyen jogcímen lett bejelentve. Ha esetleg haszonélvező, akkor nem tehetsz semmit. (Pl. ha az elhunyt szülőd új házastársa kaphatott haszonélvezeti jogot.)

Ha ez nem áll fenn, csak valami "idegen"-ről van szó, akkor egyszerűen fiktívvé kell nyilváníttatnod a címet, fordulj a helyi okmányirodához.

Ha az illető bent is lakik az ingatlanban, akkor írásban szólítsd fel egy méltányos határidő megjelölésével, hogy addig hagyja el az ingatlant. (Vagy személyesen add át a felszólítást, és vetesd át vele, azaz írass alá egy másolati példányt azzal a nyilatkozattal, hogy az eredetit átvette, dátum, aláírás; vagy tértivevényes küldeményként postázd. A lényeg, hogy bizonyítható legyen, hogy megkapta.)

Amennyiben nem tesz eleget a felszólításnak, akkor sajnos csak a bírósági út marad: lakás kiürítése iránt indíts pert; az ítélet birtokában karhatalommal is kirakathatod onnan.

2015. jún. 23. 22:29
 5/7 A kérdező kommentje:
4: nincs haszonélvezeti joga, csupán az állandó lakcíme a szóbanforgó ház. Nem is akar távozni az a probléma. Szép szó kiséretében legalábbis. Tavaly decemberben örököltem a házat, fél év türelmi időt kapott arra, hogy keressen magának valamit. Na most ez a türelmi idő lejárt. Szeretném használatba venni az ingatlant, de ellehetetleníti az ő ott tartózkodása.
2015. jún. 24. 07:43
 6/7 A kérdező kommentje:
3: igen, ott is lakik.
2015. jún. 24. 07:45
 7/7 anonim ***** válasza:

Akkor sajnos csak a per marad. :(

Ha nem akarsz ügyvédet fogadni, magad is benyújthatod a keresetlevelet. A neten most csak egyetlen mintát találtam, biztos van több is.

[link]

(Ebből igazából csak az ügyvédi meghatalmazásos részeket kell lehúzni, ill. megfelelően beírni az adatokat.)

Lehet, hogy már a közlésre is komolyabban veszi a dolgot az illető, miszerint jogi útra tereled az ügyet. (Pláne, ha megmutatod neki esetleg a még be nem nyújtott keresetlevelet.)

Illetve most olvastam, hogy a jegyzőtől lehet birtokvédelmet kérni, szerintem próbáld meg.

(Egyértelműen a te tulajdonod, és ha bizonyítani tudod, hogy jogcím nélkül lakik ott az illető, bemutatod a megállapodásotokat/felszólításodat, amiben a kiköltözési határidő szerepel, akkor meg is adják a birtokvédelmet.)

2015. jún. 24. 08:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!