Gyes-ről visszatérve a munkába, mennyi szabadság jár szerintetek?
2011. 07.29. naptól Tgyás-on voltam 168 napig, majd Gyed-en 2013.07.29.-ig. 2013. július 30-tól kivettem 18 nap szabit, mert 2013. 08.23.-án ismét Tgyást kaptam a 2013. 09.19.-én születendő gyermekemre. Ennek ideje 168 nap volt, utána Gyed, majd Gyes. Most töltötte a 3. életévét szeptember 19.-én. A munkaügyes kiszámolta, hogy jár 41 nap szabi: az első gyerekre semmi, mert régen volt, elévült, a másodikra 5 hónapra a Tgyás-ra + 6hónapra a Gyedre. Ez szerintem nem így van, és hiába mondtam, azt mondta nem jól tudom. Tudtommal nem évül el a szabi.25 nap az alap szabadság, + 5 nap jár az időm után, +2, illetve már +4 a gyerekekre. Tehát 2011-es évi rendest kivettem, mikor a nagy megszületett járt 32 nap (Tgyás+Gyed idejére), abból kivettem 2013-ban 18 napot, így maradt 14. A kicsire jár 34, tehát összesen 48 nap + az idén 09.19.-től arányosan jár 10 nap, azzal 58. Vizsgázni kell menni, arra kapok +3 napot,azzal 61, és mivel feljebb lépek október 24-től, így + 2nap.
Nem értem ezt az egészet már, tudna segíteni nekem valaki, hogy egyáltalán jól gondolom?
Huh kicsit zavaros nekem amit leírtál. Hány éves is vagy most? Milyen időd után jár +5 nap? Alapszabadságod miért 25 (olyan helyen/beosztásban dolgozol, esetleg fogyatékosság miatt)? Mert ugye alapszabi az 20 plusz a korod után jár még +nap meg ugye a gyerekekre.
Illetve azt írod a 2011 évi rendes szabidat kivetted (vagyis gondolom ez azt takarja, hogy az egész évre járót kivetted), ami ugye azt jelenti, hogy tulajdonképpen a tgyás idejére már nem kaphattál szabit.
Szóval ezeket tisztázni kellene. Mennyit számolt ki a hr-es.
És valóban az első gyerekre még a tgyás és a gyed első évére jár a szabi, de a másodiknál már csak a tgyás és a gyed első fél évére jár a szabi.
6-os, nem fiz.nélküli szabira ment, hanem előbb vette igénybe 28 nappal a csedet, azaz a szülési szabadságot. Ez a saját döntése volt. Erre nem lett volna köteles, igényelhette volna a szülés napjától. Mellesleg jobban is járt volna anyagilag, ha akkor kiveszi a szabiját a csed megkezdése helyett.
Csak a gyed és gyes idején van fiz.nélküli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!