Most akkor hogyan is van a CSED?
Ha szülés előtt akarom igényelni, akkor táppénzre kell mennem, ami azt jelenti, hogy végig amíg a CSED jár, a fizum 70%-át fogom kapni? De ha meg szülés után igénylem, akkor a fizetésem 100%át fogom kapni? Mindenképpen muszáj táppénzre menni?
Illetve ha szülés előtt megigénylem (Augusztusban szülök, elvileg Július 20-ától járhatna nekem CSED), akkor az mikor jön meg? Augusztusban valamikor, vagy Szeptemberben? Mert ha szülés után igénylem meg, akkor csak Szeptemberben jön majd meg a pénz, nem?
A csecsemőgondozási díj a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70 %-a. Mindegy, hogy előre vagy utólag igényled, az összeg nem változik. Nem kell táppénzre menni, ha júl. 20-tól igényled, akkortól kezdődik a szülési szabadságod. Én a héten fogok szülni, júniusban igényeltem, de mivel a baba születése után kell még leadnom papírokat, nekem azt mondták, hogy csak augusztusban fogok először pénzt kapni.
nem kell táppénzre menned. ha szülés előtt igényled az azt jelenti hogy szülés előtt x (max 28 nappal) szépen otthon maradsz már, és onnantól ketyeg a 168 nap amire jár a CSED. ha szüléstől igényled, akkor meg vagy dolgozol süzlés napjáig, munkából mész szülni kvázi, vagy esetleg dolgozol mondjuk 36. hétig, aztán elmész 4 hét táppénre (ami 60%a a bérnek feltéve hogy legalább 2 év folyamatos biztosítotti idővel rendelkezel) és a szülést napjától kapod a CSEDET, 168 napig.
A CSED minden esetben 70%. nem kötelező táppénz, és nem 100% a csed.
azért lehet érdemes előtte táppénre menni, mert a GYED maximalizálva van, a CSED viszont nincs..előfordulhat tehát hogy mondjuk valakinek 500 e Ft a jövedelme, és akkor jobban jár ha a gyerek két éves koráig minél kevesebb a GYEDre jutó idő, mert GYEDnél tojnak rá hogy előtte sokat keresnél, a GYED nem lehet több százezervalamennyi forintnál...a csed meg igen, mert az nincs maximalizálva...így előfordulhat hogy a táppénz+cseddel vagy munkautolsó napig+cseddel jobban jár mintha már szülés előttről ketyegne neki a CSED
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!