Ebben az esetben jár a tgyás?
Figyelt kérdés
Sziasztok! Tudom, hogy akkor jár tgyás, ha a szülés előtti 2 évben minimum egy évnek megfelelő munkaviszonnyal rendelkezem, ha nincs meg, akkor gyes jár. Nos, én tavaly 2014 októbertől 2015 augusztusig napi 2 órás bejelentéssel dolgoztam. 2015 szeptembertől decemberig 8 órás munkaviszonyom volt (4 hónap). De sajnos nem véglegesítettek. Most kezdtem el dolgozni egy cégnél, ahol a munkaszerződésben 30 nap próbaidő van kikötve. Ez a próbaidő már letelt, ez a 2. hónapom. A kérdésem 2 részből állna: a kikötött próbaidő letelt, ha most terhes lennék, akkor felmondhat nekem a munkáltató? Úgy tudom, hogy csak próbaidő alatt rúghatnak ki emiatt. A másik kérdésem, hogy nyilván a napi 2 órás bejelentés nem számít, viszont 14-15 hónap jogviszonyom lenne szülés előtt mindent összevetve (a mostani, illetve az előző 4 hónap). Ebben az esetben már jár a tgyás, jól tudom?2016. júl. 6. 17:44
1/6 anonim válasza:
Szülésig ha van 365napod,és aznap is munkáltatod,vagy munkanélküli ellátásod,akkor csed jár. Ki nem rúgtat próbaidő után közös megegyezéssel. Azonnalival szerintem igen,és hát ugye bármi indokot mondhat,bár beperelni be lehet.
2/6 anonim válasza:
nem rughat ki es a 2 oras bejelentes is biztositotti idonek szamit egyebkent...de ugye anelkul is meg lesz a 365 napod...a csed (tgyas) osszeget pedig csak az uj jogviszonyodbol szamoljak majd.
3/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a választ! Én azt hittem, hogy csak a 8 órás jogviszony számít, de így akkor tuti meglesz a 365 nap :) csak ugye azon gondolkodtam, hogy általában 3 hónap a próbaidő, itt a szerződésben 1 hónap szerepel. És ugye próbaidő után nem rúghatnak ki, ha terhes vagyok. Vagy erre is szoktak kiskaput használni? Illetve, a tgyás számításánál azt az összeget nézik, ami a szerződésben szerepel (bruttó 111.000 Ft) vagy azt, amit túlórákkal megkeresek, és ténylegesen utalnak nekem?
2016. júl. 7. 08:44
4/6 anonim válasza:
minden olyan jövedelem számít, ami után pénzbeni egészségbiztosítási járulékot fizetsz, így a túlóra pénz is...a szülés időpontjától visszafelé vett 3. hónap utolsó napjától néznek 180 napnyi jövedelmet, és abból vonnak egy naptári napi átlagot. annak a 70%-a lesz (bruttóban) az ellátás....és nem rúghatnak ki, erre nincs kiskapu, azonnali hatállyal sem, sehogy, ha bejelented a munkáltató felé a terhességed.
5/6 A kérdező kommentje:
Jajjjjj, nagyon szépen köszönöm! Ez nagyon jó hír! :) mármint a szülés előtti 3. hónap utolsó napjától visszafelé nézik a 180 napot?
2016. júl. 8. 15:58
6/6 anonim válasza:
igen. Tehát ha pl október 14-re van valaki kiírva akkor július 31-től visszafelé 180 nap
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!