Ha Augusztusban szülök, és megigényelem a CSED-et Júliusra, akkor az kb mennyi idő amíg megérkezik?
utólagos kifizetés van, már hogyan kaphatnál júliusban csedet ha júliustól tudod csak megigényelni? júli 21-től...
majd szeptemberben fogod megkapni, ha nem kell hiánypótlásra megakadnia az ügyintézésnek...
azt hiszem 2. írta, hogy jobban jár tp-el. ez azért így elég ritka, az jár jobban a tp-el, aki a dupla minimálbér fölött keres. tehát ha mondjuk 250.000.- a fizud, akkor megéri maradni, de ha mondjuk csak 200.000.- vagy alatta keresel, akkor jobban megéri csedre menni szülés előtt, mert az ugye fix ideig jár, majd a gyed 2 éves korig, tehát ha szülés előtt igényled, akkor 28 nappal 10%-al több pénzt kapsz, mivel a tp a fizu 60%-a, a gyed meg 70%. és azért a dupla minimálbér fölött éri meg a tp, mert a gyed azzal van maximálva
Nem kell lepontozni szerintem...MIVEL, AKKOR NEM éri meg hamarabb igényelni, ha táppénzen van. MIÉRT?
Mert a szülésig kap X összeg táppénzt, a CSED viszont több. Szülés után kapja a többet 6 hónapig, ha egy hónappal hamarabb igényli meg, akkor még meg sem született a baba, de már kapja..
Nekem ésszerűbb, ha szülésig táppénzen vagyok, kapom a megszokott összeget, aztán 6 hónapig a többet.
És, ha kifizetőhely a munkahelye, akkor nem fog rá hónapokat várni..
utolsó, még egy kicsit számolgass. a csed 180 nap. akkro is ha szülés előtt veszi igénybe, akkor is ha szülés után... tehát miért jobb neked ha nem előbb kezded a több összeget kapni?
de akkor levezetem:
tp: fizu 60%a
csed: 180 nap
gyed: fizu 70%- gyerek 2 éves koráig.
tp-n vagy, szülés előtt kéred a csedet, gyerek 5 hónapos korától 2 éves koráig pedig gyeded, ergo 19 hónapig a fizud 70%-a.
tp-n vagy, szüléskor veszed igénybe a csedet, ami a baba 6 hónapos koráig jár, majd gyed. ebben az esetben 18 hónapig kapod a fizud 70%-át és 28 nappal tovább a 60%-át tp néven
Csak drágám, nekem ezt a munkahelyem intézni az oep felé, táppénzemet is, mindent elintéztek, csak ne aggódj értem.
SZÁMOMRA pedig jobban megéri, HA a gyerek születése után igénylem a kis CSEDemet, bocs.
Ne aggódj, utána számoltunk.
nem vagyok a drágád :)
és amiket írtál, azután elég veszélyes ha te számolsz, inkább ne tedd, jobban jársz :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!