Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ha Augusztusban szülök, és...

Ha Augusztusban szülök, és megigényelem a CSED-et Júliusra, akkor az kb mennyi idő amíg megérkezik?

Figyelt kérdés
Védőnő mondta, hogy már Júliustól kaphatok CSED-et, ez igaz? Mennyi idő amíg megérkezik? Várható, hogy még Júliusban megkapom, vagy később csak?
2016. jún. 15. 19:02
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

utólagos kifizetés van, már hogyan kaphatnál júliusban csedet ha júliustól tudod csak megigényelni? júli 21-től...

majd szeptemberben fogod megkapni, ha nem kell hiánypótlásra megakadnia az ügyintézésnek...

azt hiszem 2. írta, hogy jobban jár tp-el. ez azért így elég ritka, az jár jobban a tp-el, aki a dupla minimálbér fölött keres. tehát ha mondjuk 250.000.- a fizud, akkor megéri maradni, de ha mondjuk csak 200.000.- vagy alatta keresel, akkor jobban megéri csedre menni szülés előtt, mert az ugye fix ideig jár, majd a gyed 2 éves korig, tehát ha szülés előtt igényled, akkor 28 nappal 10%-al több pénzt kapsz, mivel a tp a fizu 60%-a, a gyed meg 70%. és azért a dupla minimálbér fölött éri meg a tp, mert a gyed azzal van maximálva

2016. jún. 15. 19:53
 12/22 A kérdező kommentje:
Azért gondoltam, hogy már Júliusban megkapom, mert gondoltam hogy ha mondjuk már Júniusban megigénylem, akkor Júliusban meg is kapom. De akkor úgy tűnik nem. Akkor mikorra várható, hogy pénzhez jutok? Sajnos most jött egy nagy váratlan kiadás, és jó lenne ha Júliusban már kapnánk pénzt.
2016. jún. 15. 19:58
 13/22 anonim ***** válasza:
52%
mégegyszer, utólagos kifizetés van. tehát júliusban a júniusi tp/fizu, stb utalják. a júliusit csak augusztus elején. de mivel csedet szülés előtt 28 nappal lehet igénybe venni, az ügyintézés 30 nap, te meg júli 21.-től tudod igényelni a csedet, így még augusztusban se biztos, hogy utalnak neked. kérj kölcsön vagy vegyél fel hitelt, esetleg dolgozzál, de júliusban biztos nem fog meggazdagodni a csedből
2016. jún. 15. 20:05
 14/22 anonim ***** válasza:
A kiírt időpont előtt max 28 nappal igényelheted meg. A kifizetés biztos nem lesz júliusban, szerintem augusztus elején várható. Nekem mindkét gyerekemnél a fizetéssel egyidőben érkezett, ha a munkahely kifizetőhely egyúttal.
2016. jún. 15. 20:07
 15/22 anonim ***** válasza:
0%

Nem kell lepontozni szerintem...MIVEL, AKKOR NEM éri meg hamarabb igényelni, ha táppénzen van. MIÉRT?

Mert a szülésig kap X összeg táppénzt, a CSED viszont több. Szülés után kapja a többet 6 hónapig, ha egy hónappal hamarabb igényli meg, akkor még meg sem született a baba, de már kapja..

Nekem ésszerűbb, ha szülésig táppénzen vagyok, kapom a megszokott összeget, aztán 6 hónapig a többet.

És, ha kifizetőhely a munkahelye, akkor nem fog rá hónapokat várni..

2016. jún. 15. 20:09
 16/22 anonim ***** válasza:

utolsó, még egy kicsit számolgass. a csed 180 nap. akkro is ha szülés előtt veszi igénybe, akkor is ha szülés után... tehát miért jobb neked ha nem előbb kezded a több összeget kapni?

de akkor levezetem:

tp: fizu 60%a

csed: 180 nap

gyed: fizu 70%- gyerek 2 éves koráig.

tp-n vagy, szülés előtt kéred a csedet, gyerek 5 hónapos korától 2 éves koráig pedig gyeded, ergo 19 hónapig a fizud 70%-a.

tp-n vagy, szüléskor veszed igénybe a csedet, ami a baba 6 hónapos koráig jár, majd gyed. ebben az esetben 18 hónapig kapod a fizud 70%-át és 28 nappal tovább a 60%-át tp néven

2016. jún. 15. 20:22
 17/22 anonim ***** válasza:
52%
15 és még egy gondolat. hiába kifizetőhely a munkahely, a csedet az oeptől kapod, meg kell igényelned, a munkahely csak akkor tudja neked utalni, ha az oep zöld utat ad. tehát ha valami papírt nem küldesz el, akkor 60 nappal eltolódhat az első utalás attól függetlenül, hogy a munkahelyed kifizetőhely-e
2016. jún. 15. 20:24
 18/22 anonim ***** válasza:
Nekem azt mondták az OEPnél, hogy ha október 2-től akarom igénybe venni a csedet (novemberben szülök) akkor érjen be még október 2 előtt a kérelmem, és akkor novemberben utalják az októberi csedet, mindig a köv. hónapban fogják utalni. (pont mint a fizetést)
2016. jún. 15. 20:30
 19/22 anonim ***** válasza:
24%

Csak drágám, nekem ezt a munkahelyem intézni az oep felé, táppénzemet is, mindent elintéztek, csak ne aggódj értem.

SZÁMOMRA pedig jobban megéri, HA a gyerek születése után igénylem a kis CSEDemet, bocs.

Ne aggódj, utána számoltunk.

2016. jún. 15. 20:35
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

nem vagyok a drágád :)

és amiket írtál, azután elég veszélyes ha te számolsz, inkább ne tedd, jobban jársz :D

2016. jún. 15. 20:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!