19 éves vagyok,7 hetes kismama. (tervezett baba, apuka jól keres, nagyszülők mindenben segítenek) Hogy kivitelezzem?
az a 62 ezer az egyszeri anyasági, azt akkor kapod ha voltál 4szer a védőnőnél. ha a munka előtt nappalin tanultál, a baba születése előtti 2 évben min. 365 munkanapot biztosított kell hogy legyél, azaz min. 185 munkanap + 180 nap nappali oktatási nap/munkanap. a gyed-ed a fizetésedtől függ, a gyes alanyi jogon jár, ha nem dolgoztál volna (eleget) akkor kapnád, 30 ezer ft körül van.
tényleg jobban utánanézhettél volna ennek. de amúgy a korod miatt én biztosan nem ítéllek el, mert én is 19 évesen lettem tervezetten terhes, de én utánanéztem azért, hogy hogyan is van ez a gyed/gyes dolog.
22hkm (20N)
Ahogyan már írták, sok mindent keversz. Gyesre jogosult vagy munkaviszonytól függetlenül, amire te gondolsz, az a csed (ill. a gyed). A csed és a gyed összege viszont nem 65 ezer forint, hanem a korábbi jövedelmed függvénye.
Amit kigondoltál az nem működőképes, ugyanis a csed feltétele nem az igénylést megelőző 365 nap biztosítotti jogviszony, hanem a szülést megelőző 365 nap.
Valóban nem vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal, ezért gondoltam, hogy itt teszem fel a kérdést. Természetesen mindennek utána fogok járni.
2014.november 10 ig jártam nappai tagozatos iskolába!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!