Gyed után mennék vissza dolgozni, mennyi szabadság jár?
én munkaügyesként elmondhatom, hogy a számítási módja, hogy a szülési szabadság 6 teljes hónapjára jár arányosan a szabadság, onnantól viszont teljesen mindegy, hogy mennyit voltál gyeden, gyesen, csak a fizetés nélküli szabadságod első félévére. Azonban az sem mindegy, hogy amikor megkezdted a szülési szabit, abban az évben maradt e bent szabadságod, esetleg vettél e ki előre, mennyi járt volna eleve (életkor és gyermekek után járó pótszabadsággal), mikor kezdődött maga a szülési szabi.
Ha ezeket megírod, akkor ki tudjuk számolni.
2016. márc. 7. 11:18
Első munkaügyesként tudnod kellene, hogy a szülési szabadság nem 6 hónap hanem 168 nap és csak erre az időre jár a szabi + a gyed (fizetés nélküli szabi) első 6 hónapjára. És ahogy írta egyébként az első fontos mikor kezdted a csedet/tgyást (mikor volt a szülés), abban az évben mennyit voltál szabin (maradt-e egyáltalán a csed időszakára...). Fontos hány éves vagy, igényelted-e a gyerek(ek) után járó pótszabikat, illetve most 1 gyerek után mennél vissza?
2016. márc. 7. 11:38
3/17 A kérdező kommentje:
Előre is köszönöm. Ebben az évben töltöm a 37-et. Nem maradt bent egyetlen napom sem, mindent kivettem. 2015.02.02-től kapom a gyed-et, akkortól van a fizetés nélküli szabi a gyerek 2 éves koráig (2016.09.12.), de lehet januártól megyek vissza így gondolom meg kell hosszabbítani. Ő az egyedüli gyermek. Szükséges még valamilyen adat?
tudom hogy 168 napra jár, hidd el, a kérdező laikus, ezért írtam hogy 6 hónap, az egyszerűség kedvéért cca annyi a 168 nap. de kösz az okoskodást.
2016. márc. 7. 11:58
a szülési szabid mikor indult?
2016. márc. 7. 11:59
6/17 A kérdező kommentje:
Szerintem 2015.02.02-től, amikortól a gyed-et kapom, de erről nem találtam meg most a határozatot. Addig a tgyás volt.
akkor a fizetésnélküli szabid indult 2015.02-től...szülési szabadságnak hívjuk azt a 168 napot, amikorra a tgyás járt....tehát fontos volna hogy a tgyásod mikor indult. De gondolom a gyed előtt közvetlenül kaptad, ebben az esetben ha visszaszámolok 168 napot, az azt jelenti 2014.08.18tol voltal tgyáson..lehet tudni hogy arra az évre mennyit vettél ki a szabadságodból mielőtt szülni mentél? 35 éves voltál, tehát 0 gyerekkel 25 nap járt.
2016. márc. 7. 12:32
8/17 A kérdező kommentje:
Igen, augusztus 18-tól kaptam. Kivettem 2014-ben mind a 25 napot, de én úgy emlékszem, hogy 26 volt.
20+5 nap jár a 35. évtől, illetve a gyermek születésének évétől +2 a gyermek után, gondolom akkor 2014. augusztuis? így akkor 27 napod lehetett, 26 semmiképp..
akkor 2014. augusztus 18-ig járt neked a 229 napra arányosan 17 nap, a tgyás teljes 168 napjára arányosan 12 nap. Ha te 2014-ben kivettél 25 napot (vagy elmondásod szerint 26-ot), akkor itt maximum 3-4 napod maradt.
Én is így csináltam egyébként, előre kivettem mind az összes szabadságom az évre (én 2014 július 18 óta vagyok szülésin) hogy ne kelljen szülés előtt táppénre menni.
A fizetés nélküli szabadságodra pedig arányosan 14 nap jár. Az össz szabid tehát 18 nap körül lehet
2016. márc. 7. 12:46
10/17 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél. Hát elég kevés, éppen a beszoktatásra lesz elég, mármint a bölcsibe. Utána ha elkap valamit, akkor táppénz. Emlékszem kolléganőimnek sokkal több volt, amikor visszajöttek szülés után. De hát ez van, nem tudunk mit tenni. Még egyszer köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések: