Mert miért ne kapna csedet, gyedet? Ha megvan a biztosítási időd, akkor kapni fogsz, az alapja pedig az ami után fizeted a hozzájárulást. Idén még nem néztem utána (mert engem jelenleg nem érint), de tavaly ugye 50 ezer vagy 75 ezer volt amit fizetni lehetett, ennek alapján a csed, gyed alapja 81.300 vagy 136.250 Ft volt.
Ez főállás esetén érvényes, de gondolom erre kérdeztél és nem másodállásban vagy Katás.
Az utolsó válasz a helyes. Én katás vagyok, kaptam csedet (akkor még tgyás volt), és gyedet is kapok. Ha megvan a biztosítási időd, és a szülés napján is biztosított vagy, azaz nem szünteted meg, vagy szünetelteted a vállalkozásodat, akkor jár. A kormányhivatalban kell igényelni, az oep honlapjáról letölthető a nyomtatvány.
Csak az ÁNYK nyomtatványkitöltő programjával lehet kitölteni - kézzel nem - és vagy ügyfélkapun beküldeni, ha jogosult vagy az oepnél digitális aláírásra, vagy a kormányhivatalba be kell vinni.
Emellett minden hónapban be kell majd küldened az ügyfélkapun keresztül a 16T101E jelű nyomtatványt
mert CSED és GYED mellett nem kell a KATA díját fizetned (csak akkor nem kell, ha közben nem dolgozol a vállalkozásodban, ha dolgozol, akkor kell).
Egyébként a könyvelőd - ha van - tud bővebb felvilágosítást nyújtani az ügyben, ha nincs, akkor pedig az ügyintézéshez érdemes keresni egyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!