Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Egyedülállóként mik illetnek meg?

Egyedülállóként mik illetnek meg?

Figyelt kérdés
8 hetes kismama vagyok, a párommal nem vagyunk házasok és hivatalosan élettársak sem, de amúgy együtt élünk. Mik azok a járandóságok amik megjárnak és még amiket igényelni lehet. Most jelenleg táppénzen vagyok, de pontosan azt sem tudom, hogy utána mi következik (gyes? gyed?) melyik mit takar? A családi pótlékot mikor kell igényelni? A párom a nevére veszi a picit azt hol és hogyan kell igényelni? Az állam a gyerek megszületésekor milyen állami támogatást ad? Önkormányzatok is adnak egyszeri támogatást ha jól tudom, ilyenkor is jár, mikor otthonra vagyok bejelentkezve, de nem otthon élek? Ha a párommal hivatalosan is élettársi kapcsolatban leszünk (papíron is) akkor elesek bármiféle kedvezménytől?

2016. jan. 31. 10:51
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

1. nem vagy egyedülálló.

2. csedet igényelhetsz először, ez a szülés várható időpontját megelőző 28. naptól jár.

3. ezt követi a gyed, aminek tartama már független az előzetes biztosításban töltött időtől, 2 éves korig jár.

4. családi pótlékot a baba megszületése után tudod igényelni, ezzel együtt igényelhetsz anyasági támogatást

5. elég kevés önkormányzat ad plusz pénzt

6. a magzat 91 napos korától jár adóalap-kedvezmény (habi bruttó 66.670 ft, nettó 10 e. Táppénzből, csedből, gyedből havonta igénybe veheted. Mivel az apa nem házastárs, a magzati kedvezményt csak visszamenőleg, adóbevallásban érvényesítheti (persze csak akkor, ha nem te veszed igénybe)

7. ha neadjisten összeházasodnátok, legjobban akkor jártok, ha a baba születése után teszitek, mert akkor 24 hónapig párhuzamosan jár a saládi és az első házasok kedvezménye.

2016. jan. 31. 12:13
 12/12 anonim ***** válasza:

hát elég felpaprikázó ez a kérdés.. mondd azt, hogy téged nem az állam átvágása érdekel, tulképp leírtad, hogy DE

gratulálok az ilyen embereknek, mint te..

pont az ilyenek miatt nem tudnak az IGAZÁN egyedülállóknak normális támogatást adni.. mert nem lehet kiszűrni ki a csaló..

8 hetes kismamaként eléggé rá vagy pörögve a támogatásokra, előbb legyetek túl az első kritikus 12 héten..

2016. febr. 3. 20:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!