Mi járna így nekem?

Figyelt kérdés
19 éves vagyok, és terhes. Dolgoztam, csak feketén, így mi járna, Gyes? Illetve mikor kapnám? Még a terhesség alatt? Hogyan és hol kell igényelni? A TB-m biztositva lenne?
2015. dec. 4. 10:17
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha most nem dolgozol, nincs TB-d. Ezt sürgősen intézd, és fizesd (havi 6-7ezer Ft).

Szülés napjától leszel jogosult gyesre (25.600 Ft) és családi pótlékra (12.200 Ft).

És ha jársz rendszeres terhesgondozásra, akkor 1 alkalommal anyasági támogatás (64ezer Ft).

A gyes ideje alatt lesz TB-d, akkor nem kell fizetned.

2015. dec. 4. 10:21
 2/7 anonim ***** válasza:
71%

hallgatói jogviszonyod nincs ha jól sejtem? akkor GYES.

A GYESt a Magyar Államkincstárnál kell igényelni, a gyermek 3 éves koráig jár. 28 500 Ft bruttó összeg, amelyből 10% nyugdíj járulék vonódik. GYES alatt biztosított vagy külön törvény szerint, jogosult vagy egészségügyi ellátásra, szolgálati időnek is számít, így nem kell TB-t fizetned...

emellett kaphatsz majd családi pótlékot ami alanyi jogon jár, ezt is ott igényeled majd, 12 200 ft. Továbbá egyszeri anyasági támogatást, 64 125 Ft, ezt is ott kell igényelni, ezt a szülést követő 60 napon belül utalják, és 2-3 héten belül megkaptam.

A párod ha dolgozik, érvényesíthet családi adókedvezményt már a magzat 91. napos korától ami további 10.000 Ft/hó

2015. dec. 4. 10:21
 3/7 anonim ***** válasza:
71%
igen, az elsőnek igaza van abban, hogy ami időre nem dolgoztál - csak feketén - , egészségügyi szolgáltatási járulékot kellett (volna) fizetned, havi 6930 ft-ot (illetve a tanulmányaid befejezése évének kb. októberétől, mert addig hallgatói jogviszonyban álltál és az alatt nyilván nem kell ilyet fizetni). Ezt utólag is behajtják, nincs elévülése, szóval sürgősen tipegj be a navhoz, ha semmilyen módon nem voltál biztosított az utóbbi időben
2015. dec. 4. 10:23
 4/7 anonim ***** válasza:
Menj el a munkanélküli központba, nekem ott sokat segítettek.
2015. dec. 4. 10:29
 5/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat!! Mindenkinek ment a zöld kéz!! Igen, a páromnak van rendes bejelentett munkahelye, majd ő igényli az adókedvezményt. Pár hónapja voltam bent a Navnál és kaptam nullás papírt. Így elméletileg nincsen tartozásom?
2015. dec. 4. 11:08
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Javítás:

a párod NEM igényelheti a magzat 91. napos korától az adókedvezményt, csak ha a férjed is egyben!

Ha nem a férjed, akkor csak a gyerek születésétől igényelheti havonta (ha apasági nyilatkozatot tesz), illetve a következő adóbevallásban visszamenőleg.

2015. dec. 4. 11:21
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen, utolsó hozzászólót szeretném megerősíteni, hogy a párod akkor kérheti a magzati adókedvezményt, ha házasok vagytok. Ellenkező esetben a gyerek születésének hónapjától kérheti és a magzati részt adóbevallásban igényelheti vissza, majd ha a gyerek megszületett. Sokan csalnak és igénybe veszik a magzati kedvezményt (mármint az apa) ha csak együtt élnek, de törvény szerint nem lehet. A pénz nem veszik el, utólag egy összegben megkapjátok, ne csaljatok, bírjátok ki.

TB-d mindenképpen fizesd havonta, ez fontos az orvosi ellátások miatt is. Terhesség alatt nem jár semmi.

Esetleg az önkormányzatnál igényelheted, hogy a TB-d 1 évig ők fizessék, ha szociálisan rászorulsz.

Gyes a gyerek születésének napjától jár, családi pótlék a gyerek születésének hónapjától. Egyszeri anyasági támogatást is a gyerek születése után kérheted.

2015. dec. 4. 11:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!