Tb-ben, GYED-extrában jártas, hozzáértő anyukák, kismamák elolvasnátok?
Szóval. Januárra várom második gyermekünket. Csak GYES-t tudok rá igényelni.
(Azért csak GYES-t, mert az első gyermekem születése előtt lejárt a hat. idejű munkaviszonyom, viszont több éve dolgoztam, így az álláskeresési segítségével kaptam akkor még TGYÁSTés GYED-et.)
Így a 2. Babára csak GYES lenne, de ahogy beleolvastam a témába, lenne egy olyan lehetőség, hogy a férjem a pici 1 éves korában igényelje a munkabére mellett a GYED-et. Nekem természetesen le kellene mondanom a a GYES-ről, illetve mivel nincs biztosítotti jogviszonyom, fizetnem kellene magam után a TB-met. A férjemnek jó fizuja, biztos m.helye van, szóval számításaim szerint még úgy is jobban járnánk, hogy a GYES kiesik és fizetnem kell a TB-t.
Jól gondolkodtam vagy van valami amit nem vettem számításba? Légyszi olvassátok el és várom az észrevételeiteket.
1.) mikor szűnt meg a GYED-ed/GYES-et az előző gyermek után? azért kérdem hogy megnézzük biztos nem vagy e jogosult
2.) igen, van ilyen lehetőség, a gyermek 1 éves korától, ha te az általános szabályok szerint nem vagy jogosult GYED-re, ő viszont rendelkezik a jogosultság feltételeivel (meg van a 365 napon belül a 2 éve).
3.) Ha nincs jogviszonyod, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned (januártól ez 7050 Ft/hó).
4.) igen, szerintem így jártok a legjobban
Mivel nincs munkahelye több mint 2 éve (hiszen az elsővel már csak gyesen van, és még kapott gyedet), így nincs miről beszélni, tényleg nem fog neki járni csak a gyes.
Kérdező! Ez az elképzelés teljesen kivitelezhető! Így jártok a legjobban.
Igen, jól gondolkodsz. Viszont tényleg csak gyesre lesz a Kérdező jogosult. Párod elmehet gyedre majd a kicsi 1 éves kora után és dolgozhat mellette. Te lemondod a gyest, a TB-d még 42 napig élni fog, utána kell fizetned.
Vagy, ha el tudsz menni esetleg FHT-re (aktív korúak ellátása), akkor nem kell TB-t fizetned és kapsz havi 22 ezret. Ezt akkor tudod igényelni, vagyis akkor adják meg, ha az 1 főre eső jövedelmetek nem éri el, ha jól tudom a 25.650 Ft-ot (öregségi nyugdíjminimum 90%-a) és mivel gyes megszűnése miatt igényelnéd, így a gyes megszűnése után rögtön igényelheted, nem kell 1 évet együttműködni a munkaügyi hivatallal. Bár, ti lehet túllépitek majd a határt, a férjed munkabére, gyed és csp mellett, de egy próbát megér. Erről az önkormányzatnál tudsz majd érdeklődni.
hát munkabér és gyed mellett nem fog FHT-t kapni az hót ziher hogy több lesz a kereset egy főre nézve mint a nyugdíjminimum 90%-a...
egyébként 45 napig marad fent a jogosultság az egészségügyi szolgáltatásra (de gyógyszeresektől tudom hogy 90 napig nem jelez a lámpa) és ezt követően kell fizetni az EÜ járulékot, NAV-nál kellett annak idején igényelni mikor én ilyet fizettem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!