Mire számíthatok? GYES vagy GYED?
Most derült ki, hogy úton van az én kis véletlen babám. 17 éves vagyok, hamarosan 18. Megelőzöm az elítélést. 5 éve van barátom, esti iskolába járok (érettségi) tehát se az iskola se a tartózkodási hely sem az anyagi háttér nem akadály.
Arra lennék kíváncsi, hogy mire számíthatok... Körülbelül 1 éve és 9 hónapja van munkahelyem. A probléma csak az, hogy igaz nem legális úton de alkalmi munkásnak voltam bejelentve 1 évig és 2 hónapig, pedig heti 5 napot dolgoztam/dolgozok 12 órában. Tehát szerződéses bejelentésbe csak 7 hónapja vagyok. Ez okból mit tudok igényelni a későbbiekben GYES-t vagy GYED-et?
Nem legális úton nem lehet valaki bejelentve, ugyanis a kettő üti egymást.
Vagy be vagy jelentve (=legális), vagy nem vagy bejelentve és feketén, azaz illegálisan dolgozol.
Mit jelent a szótáradban a "szerződéses bejelentés"?
Határozatlan munkaviszonyról szóló munkaszerződés van a kezedben?
Ha igen, és a terhességed elején jársz, akkor simán meglesz szülésig a 365 nap, ami a GYED-hez kell.
Tudd, hogy ha határozatlan szerződésed van és túl vagy a próbaidőn, akkor nem mondhatnak fel neked.
A szerződéses bejelentés az azt jelenti, hogy míg alkalmi munkás voltam nem volt semmilyen szerződésem.
Mikor bejelentettek (júniustól) akkor kaptam az első szerződésem.
Júniustól kezdve mindig 2 hónapig szól a bejelentésem. 2 havonta folyamatosan új van. Viszont ha az számít van pályakezdő igazolásom vagy start kártya (nem tudom melyik nevét használják) ami ugye 1 évig szól.
És igen... nagyon terhességem elején vagyok... 3 napja lett pozitív a tesztem :)
Ha csak 2 hónapos határozott szerződésed van, akkor jó eséllyel NEM kapsz majd GYED-et, mert míg a határozatlan szerződésnél véd a törvény, határozott esetén kirúgni sem kell, elég ha nem hosszabbítanak.
Mivel nincs minimum egy éved, így álláskeresési járadékot se fogsz kapni, azzal lehetett volna trükközni, hogy mégis biztosított legyél a szüléskor.
alkalmi munkaviszony nem alapja a GYED-nek.
Ha rendes, 8 órás (vagy bármilyen részmunkaidős) munkaviszonyban voltál, és a szülést megelőző két évben ez legalább eléri a 365 napot, akkor kaphatsz GYEDet, CSEDet (ha biztosítva avagy a szülés napján)
Ha csak almalmi munkás voltél, akkor vcsak GYES fog járni, mert az alkalmi munkás nem biztosított, csak álláskeresési járulékra és nyugdíjra illetve baleseti ellátásra jogosult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!