Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Apa bármikor átvállalhatja a...

Apa bármikor átvállalhatja a gyedet? Gyed mellett lehet 8 órában és 3 műszakban dolgozni?

Figyelt kérdés

Jelenleg én vagyok gyeden, januárban a fiam bölcsibe megy, akkor lesz 19 hónapos.

Februártól megyek vissza dolgozni, de az én cégem csak 6órában vesz vissza amíg a fiam nem lesz 3 éves.

És hát az én gyedem 65ezer ft+ a 6órás fizum kb 55ezer ft.

Apa jelenleg nettó 190ezret keres.

Ha februártól Ő menne el gyedre, akkor gondolom az jóval több lenne. És ugyan úgy tudna dolgozni mint eddig? Vagy van erre valami jogszabály? Ugyanannyi lenne a fizuja?

Tehát megkapná a 190ezret+ a gyedet? Vagy ez hogy van?

Köszi

2015. okt. 27. 14:07
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Köszi.

Hívtam az oep-et.

Azt mondta a hölgy ha február 1től megigényli férjem akkor már valószínű márciusban meg is kapja. Ő a maximumot kapná ami most 140ezer én meg a 65ezret, azért ez nem mindegy. Sajnos minden forint számít, nem azt mondom hogy hónapról hónapra élünk, de ha lehet miért ne használjuk ki.

2015. okt. 28. 10:09
 12/18 anonim ***** válasza:

2-es vagyok. Igen, én is ezt írtam neked és természetes, hogy 4 hónapra is megéri apának kérnie a gyedet.

Max. gyedet kap apa, ha a bruttó átlagbére meghaladja a minimálbér kétszeresét, jelenleg 210 ezer Ft-ot. Ha januárban emelik a minimálbért, akkor annak a kétszeresét kell meghaladnia a bruttó átlagbérének.

Most a max. gyed bruttó 147 ezer Forint. Ebből vonnak adót és nyugdíjat. A nettó max. gyed 108.780 Ft jelenleg, ez jövőre változhat a minimálbér emelésével.

De, természetesen még mindig jobb 108 ezer Ft gyed, mint 65 ezer. Szerintem simán megéri erre a 4 hónapra is. Egyébként hogy lehet, hogy csak 8 nap szabid van. Ez kicsit fura nekem.

2015. okt. 28. 11:35
 13/18 A kérdező kommentje:
Hát úgy, hogy a szülés előtt kivettem a 2014ik évi szabadságomat, abból nem maradt, a gyednek meg csak az első félévére jár reszarányosan a szabadság ami nekem 8 nap, ezt a HR-es mondta a cégnél. Én is meglepődtem.
2015. okt. 28. 13:52
 14/18 anonim ***** válasza:

A csed (tgyás) idejére is jár a szabi. Egész pontosan a tgyás idejére és a gyed első fél évére.

Ugyanakkor a gyerek után járó pótszabi is megillet, arra az időre is, amíg otthon voltál. 1 gyerek esetén ez évente 2 nap.

A gyerek után járó pótszabi mind a 2 szülőt megilleti egyszerre.

Nem tudom mikor születtél, ez egy fontos adat lenne.

2015. okt. 28. 14:01
 15/18 anonim ***** válasza:

Ha jól értem 2014-ben szültél és kivetted az összes 2014-es szabidat szülés előtt?

Elvileg 2014 júniusban szültél. Én nem vettem volna ki az egész évi szabim, mert bizony, most akkor lehet ilyen kevés szabi.

2015. okt. 28. 14:03
 16/18 A kérdező kommentje:

2014 májusában szültem, 36. hétre.

30.ik hétig dolgoztam, utána szabin voltam a tgyás kezdetéig, hogy ne kelljen táppénzre mennem.

2015. okt. 29. 13:15
 17/18 anonim ***** válasza:
Ha nem írod le, melyik évben születtél, akkor nem tudok abban segíteni, hogy jól számoltak-e!
2015. okt. 29. 15:21
 18/18 A kérdező kommentje:
Jaj, bocsi 1987-ben.
2015. okt. 30. 07:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!