Ha augusztus 31el megszünik a munkaviszonyom de csak oktober végén szülök, akkor a gyed összegét mi alapján állapítják meg?
akkor leírom ide is.
nem vagy jogosult gyedre és nem számolják semmiből ha megszűnik a munkaviszonyod.
viszont ha jogosult vagy álláskeresésire, akkor menj el, mert akkor kaphatsz csedet és gyedet is.
Azért nem egészen.
A 365 nap csak egy feltétel. A másik, hogy szüléskor v. csed, gyed igényléskor is biztosított legyél, vagyis rendelkezz munkahellyel VAGY álláskeresési támogatáson legyél.
Munkaviszonyod nem lesz. Vagyis, ha akarsz csedet és gyedet, akkor ezeket álláskeresési támogatás alatt kell igényelned. Mennyi a pontos munkaviszonyod? Ha szülésig kitart az álláskeresési támogatás, akkor nincs gond, jár csed. Igényeld meg 28 nappal szülés előtt és mindenképpen hagyj "álláskeresési támogatásos napot", legalább egyet, a gyed igényléshez. Mert úgy van, hogy a csed lejárta után vissza kell menni álláskeresésire és innen kell megigényelni a gyedet.
Ha álláskeresési járadék folyósítása alatt szülsz, akkor a csed és gyed alapja is a minimálbér.
biztos, hogy nem kapsz a béred után gyedet, hisz ha megszűnik a munkaviszonyod akkor nem vagy jogosult a gyedre!
gyednek nem az a feltétele, hogy meg meglegyen a ledolgozott időd, hanem a ledolgozott idő ÉS a biztosított jogviszony. mindkettőnek meg kell lennie, neked meg ugye utóbbi nem lesz.
tehát csak gyesre leszel jogosult vagy játszol azzal, hogy elmész munkanélkülire és úgy legalább lesz egy kicsivel több gyeded. vagy megdumálod a főnököddel, hogy pár hónappal hosszabbítson, akkor a béred lesz a gyed alapja
Hú itt komoly gondok vannak kérdező...
Igaza van az előttem szólóknak.
Hiába van meg az elmúlt 2 évben 365 napod. Alapfeltétele a Gyednek, hogy igénylés napján biztosított legyél. Vagy munkaviszony vagy pedig álláskeresési támogatás által.
Csed-nél pedig elég, ha a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szülsz, jogosult leszel rá. De nálad ez sem működik, hiszen aug.31-én lejárt a munkaviszonyod, onnan számolva a 42 napot az is okt.10 körülre esik, te pedig október végén szülsz... Tehát ez sem fog járni.
Én a helyedben S.O.S bejelentkeznék a munkaügyi hivatalba, ha volt 365 ledolgozott napod akkor jogosult vagy álláskeresési támogatásra és ezzel egyből biztosított leszel, vagyis igényelhetsz Csedet és Gyedet is majd.
Én 3 éve így voltam, most én is 1,5 héten belül szülök, de azt nem értem, hogyan tudtad ezt idáig elhúzni, és nem hivatalos, megbízható forrásból információt szerezni, amikor több tízezer forintnyi ellátásról van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!