Most hogy is van ez az új GYED, GYES, CSED stb. kedvezményszabály?
amit linkeltél csak arról szól hogy védett vagy akkor is ha nem jelented a terhességet...milyen kedvezményszabályra gondolsz?
július 1-től hatályos, hogy ha gyedről szülsz ismételten, vagy gyes alatt, akkor az alapján fogod kapni az újabb ellátást, ami számodra kedvezőbb: az előző gyereked után megállapított csedet, vagy a jelenlegi helyzeted alapján, a 180 napos szabállyal újra számított csedet...de ha meg ez a kérdésed, nem értem hogy jön ide a kirúgás.
Szóval az a lényeg, hogy annak van igaza, aki azt mondta, hogy kirúgás esetén nem érvényes. Mert ha kirúgnak, és nem létesítesz új munkaviszonyt, és úgy születik a 2. gyerek, akkor az újra csak gyes fog járni. Kedvezményszabály ide-oda, a csed, gyed jogosultságra ugyanaz a szabály vonatkozik, akkor kapod, ha a szülés napján van élő munkaviszonyod, vagy más biztosított jogviszonyod.
" Dehát nyilván mindenkit kirúgnának akkor, ha megtudják, hogy még egy gyereket vár, nem?"
Ez pedig valószínűleg igaz, csakhogy az újabb terhesség újabb védettséget jelent, amennyiben a kirúgás előtt következik be.
Ha otthon vagy gyeden v. gyesen és úgy leszel terhes, akkor nem rúgatnak ki, ha a szerződésed határozatlan, mivel védve vagy, akkor is, ha terhesen táppénzre mész.
Ha gyed v. gyes után mész vissza dolgozni és nem vagy terhes, akkor kirúghatnak. Ha a felmondás után pl. 3 hónappal teherbe esel és nincs munkád és szülésig nem is lesz munkád és nem leszel álláskeresési támogatáson sem szüléskor, akkor csak gyes jár.
Amúgy, nem nem rúgnak ki mindenkit, ha gyed v. gyes alatt újból terhes lesz. Mivel védve is van és pl. nálunk ez miatt senkit sem rúgtak ki. Én gyed lejárta után terhesen visszamentem dolgozni és nem rúgtak ki, mivel meg sem tehették volna. Persze ez csak a határozatlan idejű szerződéseknél igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!