Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Mit tehetek ha az ORVOSom nem...

Szushika kérdése:

Mit tehetek ha az ORVOSom nem hajlandó javaslatot adni?

Figyelt kérdés
5 hetes terhes vagyok és a munkahelyemen veszélyes anyagokkal dolgozom(higító, üvegszál..) és a háziorvosom azt mondta h azonnal kérjek javaslatot a táppénzhez a nőgyógyászomtól, de az azt mondta, hogy ő ilyet nekem nem fog adni...ezt megteheti, vagy mit léphetek ez ügyben? Nem szeretném ha kirúgnának.

2015. júl. 28. 20:51
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező! A 9-es hozzászólásban már megválaszolták helyettem a kérdésed, deha figyelmesen olvasnál, akkor nem lenne okod háborogni, ugyanis a megoldást is leírtam.
2015. júl. 28. 21:19
 12/21 anonim ***** válasza:
79%

Leírták világosan, hogy mit kell tenned. Nem tudod értelmezni? Bocs, hogy nyers vagyok, de nekem ez tök nagy segítség lett volna, mert nem is hallottam még erről, hogy ilyenkor jár a távolléti díj, ami jobb, mint a tp.

Tehát, ha nem tudnak állapotodnak megfelelő munkát biztosítani, akkor nem vagy köteles dolgozni, mégis fizetniük kell a béred. Így már megértetted?

2015. júl. 28. 21:34
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

tökéletes választ kaptál, a nőgyógyász jól járt el, nem vagy keresőképtelen, az üzemorvoshoz kell menned, mert a munkát nem láthatod el, másikat kell felajánlaniuk vagy ha nincs akkor távolléti díjat...

viszont egy valamit kihagytak a válaszolók, ami nagyon fontos. a nőgyógyász csak akkor fog neked kiállítani papírt a terhességedről ha lesz szívhang! addig ő nem írhatja le, hogy élő magzat, így sakk-matt helyzetben vagy még 1-2 hétig

2015. júl. 28. 22:04
 14/21 anonim ***** válasza:
81%
Szerintem a kérdező attól fél, hogy tudnak majd olyan munkát biztosítani neki, ami nem veszélyes így kell dolgoznia tovább, mikor ő már milyen jól eltervezte, hogy otthon ül mostantól 3-4 évig...
2015. júl. 29. 08:15
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Alapbért akkor kell neki fizetni, ha egy másik munkakörbe teszik. Hiszen ekkor sem kereshet kevesebbet, mint az alapbére, VISZONT ha nem tudnak neki megfelelő munkát biztosítani, akkor távolléti díjat kell számára fizetniük. E kettő között igazából akkor van igazán különbség, ha alapbér + pótlék, prémium stb.. van.

Kérdező, 5 hetesen egyik nőgyógyász sem fog adni ilyen igazolást (max ha lombikos vagy inszemes vagy és van előzmény ami miatt muszáj lenne tp-re menned, de ekkor sem a terhességről ad még, csak, hogy jobb lenne ha pihennél, vagyis ilyenkor "sima" tp-ként fog működni a dolog, betegszabi, majd ha letelik tp).

Kaptál már papírt az élő magzat meglétéről, kiskönyv stb....?

Egyébként ha mindez meglesz akkor tudsz menni a munkáltatóhoz hogy terhes vagy és nem tudod ellátni azt a munkakört amiben jelenleg vagy, ilyenkor fel kell hogy ajánljon ugye egy olyat amit elvégezhetsz (de az új munkakör elvégzéséért nem kaphatsz kevesebb alapbért, mint eddig még ha kevesebbet kell is dolgozni), ha nem tud ilyet adni neked, fel kell hogy mentsen a munkavégzés alól és távolléti díjat fogsz kapni, az otthon töltött időre. Viszont sok munkáltató megjátsza, hogy megkér menj tp-re, hiszen az neki kevesebbe kerül. Itt sok kérdés felmerül, ugye elvben problémamentes terhességet nem írhat ki senki hosszú ideig, hiszen bármikor felülvizsgálhat az oep, viszont sokan megteszik mégis, hiszen vissza szeretnének menni majd a munkahelyre békésen.

2015. júl. 29. 10:44
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Én készségesen elfogadom, hogy ha a munkáltató nem tud másik munkakört felajánlani, akkor távolléti díj jár, valahol logikus is, de elárulnátok, mi a jogszabályi alapja ennek az infónak?

Csak mert én az Mt. 60. §-át olvasva továbbra is másképp látom.

60. § (1) A munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján - a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges.

(2) A munkavállaló a felajánlott munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. A felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.

De mondom, szívesen veszem, ha valaki megmutatja mi alapján jár távolléti díj (és ezt minden iróniától mentesen mondom).

2015. júl. 29. 11:05
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Az utolsó mondat. Az, hogy ha felmentik munka alól, alapbér jár neki.
2015. júl. 29. 11:33
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
A 12. hétig nem magzat, hanem embrió egyébként. Pont azért kellene neki 2-3 hét táppénz, hogy amíg nincs szívhang és igazolás, ne kelljen a vegyszerek között dolgozni, utána pedig menjen üzemorvoshoz.
2015. júl. 29. 11:39
 19/21 anonim válasza:
Helló! Jó tudni ezeket a dolgokat, amiket itt leírtatok. A mai napon én is így jártam, ma voltam első vizsgálaton. 8 hetes vagyok, a nőgyógyász nekem sem adott igazolást. Azt mondta, a háziorvos ki tud írni 1 hónapra, de többre nem, ha rosszul vagyok. De sajnos csak 1 hét táppénzre írt ki, pedig csak addig szerettem volna maradni, amíg a rosszúllétek tartanak, mert nem jó így dolgozni. Az lenne a kérdésem, szerintetek az üzemorvos tud e valamit segíteni, hogy legalább a 12. hétig itthon maradhassanak. Javaslatot vagy valamit tud e adni nekem?
2015. júl. 30. 18:41
 20/21 anonim ***** válasza:
Utolsó persze, hogy 1 hétre ír ki, hisz ez a szabály. Első körben egy hétre kaphatsz csak tp papírt, akármilyen betegséged van is.
2015. júl. 30. 19:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!