Milyen szociális támogatások illetnek meg, és mire vagyok jogosult kismamaként? Minden ezzel kapcsolatos dolog érdekelne.
Ha be vagy jelentve a munkahelyedre és szüléskor is meglesz még a munkahelyed, akkor jár csed és gyed is.
Csed a bruttó átlagbér 70%-a. Ez az igényléstől 168 napig jár. Leghamarabb a szülést megelőző 28. naptól igényelhető. Ennek lejárta után jár a gyed, ami szintén a bruttó átlagbér 70%-a, csak több a levonás, mint a csedből. Ez max. a gyerek 2 éves koráig jár. 2-3 éves kora között tudsz gyest igényelni, ami jelenleg 25 ezer Ft.
Magzati adókedvezményt tudsz igényelni a terhesség 91. napjától. Ezt te is kérheted, de a gyerek apja csak akkor, ha házasok vagytok. Ha nem, akkor az apa csak a gyerek születése után kérheti családi adókedvezmény néven.
Egyszeri anyasági támogatást kapsz még, ha lesz a terhes könyvedben 4 pecsét, ez egyszer 64 ezer Ft, a gyerek születése után. Családi pótlék kb. 12 ezer Ft/hó.
Más nincs szerintem. Fogászaton az ingyenes, ami bárki másnak is ingyenes. Esetleg tanfolyamokon szoktak adni kedvezményt, a tanfolyam árának az árából 10-20%-ot, de ez sem minden iskolában. Ha Budapesten laksz, akkor vehetsz kismama bérletet a BKV-ra. Szerintem más nincs.
Meg esetleg mehetsz táppénzre, ha veszélyeztetett kismama leszel. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!