Valaki segítene elmagyarázni Táppénz, szülési szabadság és az utána lévő dolgok?
Figyelt kérdés
Első baba és nem igazán értem, most táppénzen vagyok, de szülés előtt 4 héttel azt hiszem akkor jár szülési szabadság ami teljes fizetés. De hogy mi hogy megy és azután mik járnak azt sajnos nem tudom. Valaki el tudná magyarázni?2015. júl. 20. 13:59
1/1 anonim válasza:
A szülési szabadság nem "teljes fizetés".
A szülési szabadság idején kapsz (ha jogosult vagy ) csedet, gyedet, majd gyest.
A csedet a szülés várható időpontja előtt 28 nappal kérheted legkorábban. De nem kötelező. Akár szülés napjától is igényelhető.
Az átlag fizetésed 70%-a, és ebből vonnak SZJA-t (16%-ot). (Hogy hogy nézik az átlagfizetést, az kicsit bonyolultabb)
A gyeded bruttója megegyezik a cseddel, csak ebből 10 % nyugdíjjárulékot is vonnak. (és ez maximalizálva van)
Majd amikor lejár a gyeded, akkor igényelhetsz gyest. Ez 25650 Ft jelenleg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!