Táppénzes probléma, mit tudok ilyen helyzetben csinálni?
Szerintem a háziorvostól tudsz kérni igazólás,hogy mióta van táppénzen. Max. küldd el azt az oep-nek.
Olyan meg nincs,hogy nem tud jöv. igazolást adni. Nem tudom milyen a viszonyotok, de egy kicsit fenyegesd meg. Ilyet nem csinálhat.
Bár azt nem értem,hogy neki mi lenne a logika az egészben. Mert ha ő nem úgy jelent be, mint táppénzest, akkor a járulékokat fizetnie kell utánad, ami neki többe kerül.
"Mert ha ő nem úgy jelent be, mint táppénzest, akkor a járulékokat fizetnie kell utánad, ami neki többe kerül."
Ha fizetés nélküli szabadságra "írja", akkor nem kell semmit se fizetnie.
Még azt is megkockáztatom, hogy eddig is illegálisan alkalmazta a kérdezőt, ezért nem akar a táppénzzel se foglalkozni.
Én ennek járnék utána. OEP-nél ezt is meg tudják mondani (vagy ügyfélkapun még egyszerűbb).
A háziorvos keresőképtelenséget tud igazolni, táppénzt nem.
Bemész a munkahelyedre, és aláíratsz egy papírt, hogy mikor vették át tőled az első igazolást, illetve a többit a keresőképtelenségről. Ebből ugyan pénzed még nem lesz, de ha kifutsz a hat hónapból, akkor végképp elbúcsúzhatsz tőle, kivéve, ha az OEP felé igazolni tudod, hogy tőle a munkáltató a papírt átvette. Innentől az ő felelőssége, hogy a megfelelő igazolással továbbítsa. Ha tudod igazolni, hat hónapon túl is igényelhető az ellátás.
Kereseti igazolást pedig hiába ad ki, mert most már nem kell feltüntetni járulékalapot a foglalkoztatói igazoláson, azt a NAV-tól kéri meg az OEP.
Azt pedig nem hinném, hogy nem vagy bejelentve, mert április óta kiderült volna, ha nincs a taj mögött járulékfizetés.
Fizetés nélküli alatt sem vagy biztosított, tehát már az is kiderült volna.
Ami még elő szokott fordulni, hogy rossz helyen adja le a cég a papírokat, mert a székhely szt illetékes OEP-hez kell benyújtani. Sokszor a székhely pedig nem azonos a valódi munkahellyel...
Nemrég volt egy kismama hasonló problémával.
Neki azt mondták az oepban, hogy ilyen esetben azt tudja tenni, hogy: " Ír egy ajánlott levelet az oepnak, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben a munkáltató fele mert minden papírt leadott. Erre 30 napon belül reagál az oep, és felszólítja a munkáltatót az igazolások ( táppénzpapírok) beküldésére hozzájuk, nem akarok hülyeséget mondani, de talán 7 v.14 napon belül. "
Közben pedig írhatsz egy ajánlott levelet is és emailt is a könyvelőnek, hogy a szükséges bejelentést megtetted az oep fele, hamarosan hivatalos értesítést kapnak. Erre már fognak reagálni.
Vagy pedig még azt tudom elképzelni, hogy visszamenőlegesen kikérsz másodpéldányú táppénzespapírokat, az összeset, és te küldöd be az oepba.
Én megbeszéltem a könyvelővel, hogy minden kéthetente én küldöm a tp papírt egyből az oepba. Ezt akkor lehet megtenni,ha a munkahely is beleegyezik.
Ha a továbbiakban félsz akkor ezt tudod tenni, vagy pedig minden tp papírodat amit kapsz lefénymásolod, az eredetit beteszed egy ajánlott borítékba és így küldöd el a munkáltatód fele, hogy legyen a kezedben valami amivel igazolod hogy te leadtad feléjük mindig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!