Második baba GYED?
Sziasztok! 2014. 02. 26-án született kislányom 2 és fél év munkaviszony után, így jogosult voltam gyedre. Februárban mennék vissza dolgozni, de most gondolkodunk a tesón. Kérdeztem a munkaügyest, nagyon normális kiscsaj, de nem tudott választ adni, továbbította a központ felé, nem tudja mikor válaszolnak. Tehát a kérdés:
Ha most teherbe esnék, akkor kiadják a szabikat és elmegyek táppénzre? Vagy a gyedet kapom a pici után? (Valaki azt mondta mindkettőt egyszerre, de ezt kétlem) Ha megszületik a kicsi, ameddig nem tölti be a két évet, akkor dupla gyedet? Ha betölti a nagyobbik manó, akkor gyest+gyedet? Kicsit zavaros, mert még nekem a régi rendszer volt :)
Nem jár a gyermekgondozási díj
ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsőde, családi napközi, házi gyermekfelügyelet) elhelyezik, kivéve a gyermek 1 éves kora után a jogosult keresőtevékenységet folytat, továbbá ide nem értve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést.
ha a jogosult egyéb rendszeres pénzellátásban - ide nem értve a táppénzt, a baleseti táppénzt, a terhességi-gyermekágyi segélyt, a gyermekgondozási díjat, a gyermekgondozási segélyt, a gyermekgondozási támogatást, az álláskeresési járadékot és segélyt, a vállalkozói és a munkanélküli járadékot, valamint az álláskeresést ösztönző juttatást
részesül.
Igen, járhat.
Csak a munkáltató felé nem fair. De ez a kismamákat nem szokta érdekelni.
Szóval kiveszel akár 1 nap szabadságot, mintha vissza akarnál menni dolgozni, és utána leadod a táppénzes papírt. Ez a gyed extra miatt van. Terhesség ideje alatt kapod a táppénzt+gyedet, majd csedet+gyedet, utána gyedet+gyest.
3-as miért ne lenne fair. Egyébként munkaadó függő is.
Én egyébként egyáltalán nem bánom, hogy kihasználtam, és nincs lelkiismeret furdalásom sem. Ugyanis mikor és eljöttem szülni (2012 január) akkor már 5 éve nem volt fizuemelés (és azóta sem), sőt pont akkortól elvette a 13 és 14 havi fizut és lecsökkentették a cafetériát (most már nincs is). Szóval akik azóta is ott dolgoznak azok már 8 éve ugyanannyit kapnak, sőt kevesebbet, mert ugye minden egyéb juttatást elvettek tőlük (maguknak persze milliókat itéltek meg), szóval én úgy voltam vele, hogy ha a törvény engedi én kihasználom, most nem abban a világban élünk, hogy a plusz pénzre azt mondjam, hogy nem kell. A közvetlen főnököm meg egyetértett ezzel, szerinte hogy 1 hónapra visszamegyek dolgozni annak nem lett volna értelme.
Úgyhogy kérdező, ha nem akadékoskodnak (bár ha igen a törvény akkor is melletted áll) csináld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!