TGYÁS után mindenképpen jár a GYED, vagy esetleg csak a GyES? S ha jár a GYED, miképpen kell igényelni? Kérem, írja le valaki, aki tudja pontosan a dolgok mostani menetét.
A munkahelyem TB kifizetőhely.
2015. Június 23-án jár le a TGYÁS-om.
Mit, s hova kell beküldeni, ha jár a GYED?
S mihez viszonyítják az összegét?
Egyáltalán melyik a jobb a GYED vagy a GYES?
Köszönöm a válaszokat
Él még a munkaviszonyod? Akkor igen, jár a gyed.
Nem kötelező igényelni. Csak akkor nem kapsz.
Kicsivel kevesebb, mint a tgyás. (az alapja ugyanaz, mint a tgyásnak, csak ebből vonnak nyugdíjjárulékot is - 10%)
Munkahelyeden kell igényelni, OEP honlapjáról le tudod tölteni az igénylőlapot.
már nem 8%-ot vonnak nyugdíjra a GYEDből? egyébként igen, jövedelem 70%-a, -szja -nyugdíjjárulék
ha jól tudom, az igénylést megelőző két évben legalább 365 biztosítotti napnak kell hozzá lenni. Vagy már ez sincs?
és kifizetőhelynél tudod igényelni, külön kell igényelni.
Igen, jár a gyed. Még bőven van időd megigényelni, gondolom a munkahelyed küldi majd postán az igénylőt a gyedhez, nekem legalábbis kiküldte. Ha nem küldi ki, akkor máj. 23 körül, a tgyás lejárta előtt 30 nappal menj be és add le a nyomtatványt. A gyed igénylőt az OEP honlapjáról is le tudod tölteni és kinyomtatni. Mindenképp a munkahelyedre vidd, mivel TB kifizető.
A gyed jobb, mint a gyes, mivel a gyed szintén a béred 70%-a, mint a tgyásnál, csak gyedből adó mellett 10% nyugdíjat is vonnak. A gyes csak havi 25.650 Ft. Te ezt csak a gyed lejárta után igényeld meg.
Igen, aki a tgyást intézte annál tudod ezt is. De nem értem, hogy ha TB-kifizetőhely a munkáltató, akkor hogy lehet ilyen káoszos... Na de mindegy.
Igen, lényeges, hogy mennyi volt a tényleges béred, mert abból számolnak, nem a szerződés szerintiből (ha megvolt a kellő ledolgozott nap).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!