Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Meddig lehet Tgyes-t igényelni?

Meddig lehet Tgyes-t igényelni?

Figyelt kérdés
A mai nap folyamán döbbentem rá arra hogy igénybe vehető a tgyes....amiről nekünk halvány gőzünk nem volt...amikor megszületett novemberbe a kislányunk elmentünk gyest (vagy gyed elnézést de sosem tudom melyik melyik)intézni a kincstárba senki nem mondta nekünk hogy ezt is kérhetjük....állítólag 168 napig jár a tgyes.....visszamenőleg lehet ezt kérni vagy már felejtős az egész most lesz 5 hónapos a kislányunk....jelenleg 25000ft kapok plusz a családi pótlék!
2015. ápr. 13. 12:42
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Tgyást (csedet) és gyedet nem az Államkincstárban kell igényelni, hanem az OEP-nél. Magyarul, van, volt munkahelyed, járt volna a csed (tgyás) és gyed, de te bementél a MÁK-hoz és megigényelted a gyest? Mert a gyes 25 ezer Ft. Szóval, a MÁK-ban nem fognak szólni, hogy neked tgyás és gyed is jár, ha nem is tudják, hogy dolgoztál szülés előtt és hogy jár.

Ha az OEP-hez mész be, akkor ők tudták volna, hogy tgyást igényelj előbb, majd gyedet, majd a gyed lejárta után jár a gyes. Ha jogosult vagy tgyásra és gyedre, akkor elég sok pénzt buktatok. Mivel még a 6 hónapból nem csúsztatok ki, így menj be gyorsan a legközelebbi OEP-hez és kezd el intézni a dolgokat. Munkáltatótól is fognak kelleni papírok, pl. jövedelemigazolás. De a munkáltatód és mondhatta volna. Szóval, a tgyást már nem kapod 168 napig már szerintem, mert most járna le, de gyedet igényelhetsz még, ami a bruttó fizetésed 70%-a.

Tehát, ha szülés előtti 2 évben dolgoztál legalább 1 évet és szüléskor is volt munkahelyed v. álláskeresési támogatáson voltál, akkor jár csed és gyed. Ellenkező esetben csak gyes. De ezt nem közlik a MÁK-ban, mivel nem az ő hatáskörük a tgyás (csed) és gyed.

2015. ápr. 13. 17:12
 12/20 anonim ***** válasza:
Vagy lehet visszamenőleg megkapod a tgyást, amiről lemaradtatok, ha jár, de akkor meg vissza kell fizetni az eddig kapott gyest, mivel 1 gyerekre 2 juttatás nem igényelhető, vagyis tgyás-gyes egyszerre nem jár. Én már hagynám a fenébe, lemondanám a gyest és megigényelném a gyedet, mivel a tgyás úgy is most járna le a gyerek 5 és fél hónapos korában. Mert ha most visszamenőleg megigényled a tgyást, akkor a 4-5 hónap gyest vissza kell fizetnetek.
2015. ápr. 13. 17:15
 13/20 A kérdező kommentje:
Elnézést kérek hogy a tegnap nem válaszoltam a kérdésekre csak nem volt időm.Igen dolgoztam azelőtt 4 évet....miután kiléptem derült ki hogy terhes vagyok.Terhesség alatt én magam fizettem a TB-t,3 hónapig kaptam a munkaügytől pénzt.A környezetemben élőknek nem egynek van gyereke de sajnos egyik sem szolt hogy van ilyesmi.A barátnőm tett említést róla akivel egy napon szültünk így jutott a tudomásomra hogy miről maradtunk le.A védőnő terhesség alatt meg azt mondta hogy mivel terhesség alatt nem dolgoztam így semmiféle juttatás nem jár (de inkább hagyjuk a védőnőt mert egy forintot nem ér a tanácsa)!
2015. ápr. 14. 10:39
 14/20 anonim ***** válasza:

amikor szültél, azon a napon, még munkanélküli voltál?

mert a tgyásnak, gyednek 2 feltétele van, hogy szülés előtti 2 évben meglegyen a 365 nap ledolgozott napod és hogy szülés pillanatában biztosított legyél.

ha nincs munkahelyed akkor úgy lehetsz biztosított, hogy szülés pillanatában még munkanélküli segélyen vagy!

ha ez nem így volt, akkor neked nem jár tgyás (csed)

2015. ápr. 14. 10:52
 15/20 A kérdező kommentje:
Amikor szültem nem voltam munkanélkülin!Miután kiléptem a munkahelyemről az után igényeltem a járadékot....Azelőtt meg volt 1 év folytonos munkaviszony!
2015. ápr. 14. 10:58
 16/20 A kérdező kommentje:
Na tehát....(több helyre figyelni nehéz).......elnézést.....amikor szültem nem volt munkahelyem! Miután kiléptem a munkahelyemről igényeltem a munkanélküli járadékot!
2015. ápr. 14. 11:00
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Ebben az esetben nem maradtál le semmiről, tényleg csak a gyesre vagy jogosult. Ahhoz, hogy járjon a tgyás majd utána a gyed, kell a szülést megelőző 2 évből legalább 365 nap munkaviszony (vagy más biztosítottságot jelentő jogviszony), ez neked megvan, de a másik feltétel hogy a szülés napján is élnie kell biztosított jogviszonynak, tehát munkaviszony vagy álláskeresési járadékban kell akkor részesülni. Te sajnos korábban már kimerítetted az álláskeresésit is, szüléskor már nem élt egyik sem.
2015. ápr. 14. 11:45
 18/20 anonim ***** válasza:

14-es tökéletesen jól leírta. Ha kaptál is 3 hónapig a munkaügytől pénzt, de azt nem szülés előtt igényelted meg hanem amikor megszűnt a munkahelyed megigényelted és ki is merítetted a 90 napot úgy hogy a szülés napján már nem járt, akkor hiába fizetted magad után a tb-t, az csak egészségügyi ellátásra jogosít, pénzbeli ellátásra nem jogosít, azaz nem is járt volna neked csed és gyed, csak a gyes amit kapsz most is.

Megkérdezhetem miből gondoltad tegnap óta mégis azt hogy járt volna? Gondolom valaki írta hogy megszűnt a munkahelye és szülés előtt igényelte csak az álláskeresési járadékot, így valami minimális csedet és gyedet kapott mégis minimálbér után mert biztosított volt. De ezzel csak akkor lehet játszani ha nem meríted ki azonnal hanem csak szülés előtt úgy igényli meg valaki hogy a szülés napján is tartson még. Nem lehet hogy ezt értetted félre?

Amúgy tényleg nem bántani szeretnék, de nekem van munkám, mégis alaposan utánanéztem hogy mi fog járni és mennyi, és igyekeztem úgy ügyeskedni hogy jól járjak (fizuemelés). Nem hogy ha akkor szűnt volna meg a munkám, mindent megmozgattam volna hogy utánanézzek hogy hozhatnám ki a maximumot a helyzetből.... De a lényeg hogy nem tudsz semmit tenni, mert nem maradtál le semmiről így, nem jár más.

2015. ápr. 14. 11:50
 19/20 anonim ***** válasza:

ebben az esetben nem vágott át senki, neked nem jár se tgyás(csed) se gyed.

gyesre vagy jogosult, az alanyi jogon jár, ugye azt is kapod. én is kíváncsi lennék, hogy miből gondoltad, hogy jár mégis? hiszen a feltételeknek nem tettél eleget...

2015. ápr. 14. 13:44
 20/20 anonim ***** válasza:

Igen, úgy van, ahogy írták, ha szüléskor már nem voltál álláskeresési támogatáson, akkor sajnos nem jár tgyás és gyed, hiába dolgoztál 4 évet. Ha nem mentél volna rögtön álláskeresésire, hanem az utolsó hónapban v. utolsó pár hónapban, attól függ, mennyi időre járt az álláskeresési, akkor álláskeresésiről el lehetett volna menni tgyásra, majd most visszamentél volna legalább 1 nap álláskeresésire és most meg tudnád igényelni a gyedet.

Így csak a gyes jár sajnos.

2015. ápr. 14. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!