Jár nekem fizetett táppénz?
Előtte volt munkahelyed?
Ha nem, akkor annyi időt tudsz táppénzen lenni, amennyit ledolgoztál. Igen, fizetik a táppénzt, neked 50% lenne, de nem tudsz az egész terhesség alatt táppénzen lenni. Legalább 4-5 hónapot le kell dolgozz, hogy utána a szülésig táppénzen lehess, ha ez a munkád előtt nem volt rendes munkahelyed. Ráadásul csed is akkor jár, ha van legalább 365 biztosított napod, szülést megelőző 1 évben és szüléskor is kell munkahely.
Ugyanakkor remélem nem gondolod, hogy 2 hét befizetett járulék után 7-8 hónapig kapsz táppénzt azok járulékából, akik évek óta dolgoznak.
60%-os folyamatos táppénzhez legalább 2 év folyamatos munkaviszony kell.
"de fizettem a tbmet, biztosított voltam"
A saját magad után fizetett tb CSAK az egészségügyi szolgáltatások (háziorvos, kórház..) igénybevételére jogosít, pénzbeli ellátásra nem, így a táppénzjogosultság idejébe se számít bele.
"fél éves határozott szerződésem van..."
Próbaidőt határozott szerződésnél is elő szoktak írni, nézz utána a szerződésedben!
Ha igen, nem vagy védett, elbocsáthatnak a szerződés lejárta előtt.
De a szerződés lejártakor mindenképp. A terhesség nem kötelezi őket hosszabbításra.
2 hét táppénzre vagy jogosult.
A másik megkötés pedig: csak addig lehetsz táppénzen, amíg fennáll a munkaviszonyod.
Az előzőek leírták a tudnivalókat, max ha tényleg annyira veszélyes a munkakörök elviekben (ha nem próbaidő alatt vagy) fel kellene ajánlani olyat amit tudsz csinálni, ha nem tudnak ilyet biztosítani akkor kapod a béredet.
Viszont arra már jó ha most felkészülsz, hogy szülés után nem fogsz kapni csedet, gyedet, csak gyest, mivel nem lesz meg a min. 365 nap biztosítási időd.
Hát ebből sehogy sem jössz ki jól...
1. Táppénzre annyit mehetsz amennyit ledolgoztál. Ez most 2 hét...
2. Az előző munkahelyed ha nem voltál bejelentve felejtsd el, mert sehol sem számít, mintha nem is dolgoztál volna, ahogy írták előttem az csak természetbeli ellátásra jó ha fizeted a tb-det, pénzbeli ellátáshoz nem elég.
3. Próbaidő alatt 100% hogy kirúgnak, főleg ha azonnal elmész táppénzre...
4. Fél éves határozott idejű szerződéssel nem fog járni csak gyes, mert a szüléskor is kellene jogviszonyodnak lenni, Álláskeresésit pedig nem fogsz addig kapni ennyi ledolgozott idővel hogy játszani tudj vele hogy a szülésig kapd.
Sajnos ezt nem gondoltátok át, törődj bele hogy csak gyes fog járni a szülés után, addig meg vagy dolgozol amíg tudsz, vagy valahogy pénz nélkül kell kihúznotok szülésig...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!