Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Jár nekem fizetett táppénz?

Jár nekem fizetett táppénz?

Figyelt kérdés
Sziasztok, nemrég kezdtem el dolgozni bejelentetten.(2hete), most kiderült terhes vagyok, sajnos a munkám nem olyan amit terhesség alatt is lehet csinálni, ezért érdeklődnék hogy ilyen rövid bejelentett munkaviszony után ha kiír az orvos táppénzre akkor fizetik e? Nagyon nem vagyok járatos ilyenbe, szívesen venném ha valaki segít.

2015. márc. 30. 08:28
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Szia!Én úgy tudom hogy annyit mehetsz táppénzre amennyi időt ledolgoztál.Így szerintem 2 hèt táppénz után elbocsájtanak mert próbaidő alatt nem vagy védett,így sajnos majd csak Gyest kapsz a baba születése után.
2015. márc. 30. 08:42
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Előtte volt munkahelyed?

Ha nem, akkor annyi időt tudsz táppénzen lenni, amennyit ledolgoztál. Igen, fizetik a táppénzt, neked 50% lenne, de nem tudsz az egész terhesség alatt táppénzen lenni. Legalább 4-5 hónapot le kell dolgozz, hogy utána a szülésig táppénzen lehess, ha ez a munkád előtt nem volt rendes munkahelyed. Ráadásul csed is akkor jár, ha van legalább 365 biztosított napod, szülést megelőző 1 évben és szüléskor is kell munkahely.

Ugyanakkor remélem nem gondolod, hogy 2 hét befizetett járulék után 7-8 hónapig kapsz táppénzt azok járulékából, akik évek óta dolgoznak.

60%-os folyamatos táppénzhez legalább 2 év folyamatos munkaviszony kell.

2015. márc. 30. 08:51
 3/8 A kérdező kommentje:
Az előző munkahelyemen nem voltam bejelentve, de fizettem a tbmet, biztosított voltam. A mostani munkahelyemen pedig fél éves határozott szerződésem van...
2015. márc. 30. 08:58
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

"de fizettem a tbmet, biztosított voltam"

A saját magad után fizetett tb CSAK az egészségügyi szolgáltatások (háziorvos, kórház..) igénybevételére jogosít, pénzbeli ellátásra nem, így a táppénzjogosultság idejébe se számít bele.

2015. márc. 30. 09:13
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

"fél éves határozott szerződésem van..."

Próbaidőt határozott szerződésnél is elő szoktak írni, nézz utána a szerződésedben!

Ha igen, nem vagy védett, elbocsáthatnak a szerződés lejárta előtt.

De a szerződés lejártakor mindenképp. A terhesség nem kötelezi őket hosszabbításra.

2 hét táppénzre vagy jogosult.

A másik megkötés pedig: csak addig lehetsz táppénzen, amíg fennáll a munkaviszonyod.

2015. márc. 30. 09:25
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Az előzőek leírták a tudnivalókat, max ha tényleg annyira veszélyes a munkakörök elviekben (ha nem próbaidő alatt vagy) fel kellene ajánlani olyat amit tudsz csinálni, ha nem tudnak ilyet biztosítani akkor kapod a béredet.

Viszont arra már jó ha most felkészülsz, hogy szülés után nem fogsz kapni csedet, gyedet, csak gyest, mivel nem lesz meg a min. 365 nap biztosítási időd.

2015. márc. 30. 09:34
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Hát ebből sehogy sem jössz ki jól...

1. Táppénzre annyit mehetsz amennyit ledolgoztál. Ez most 2 hét...

2. Az előző munkahelyed ha nem voltál bejelentve felejtsd el, mert sehol sem számít, mintha nem is dolgoztál volna, ahogy írták előttem az csak természetbeli ellátásra jó ha fizeted a tb-det, pénzbeli ellátáshoz nem elég.

3. Próbaidő alatt 100% hogy kirúgnak, főleg ha azonnal elmész táppénzre...

4. Fél éves határozott idejű szerződéssel nem fog járni csak gyes, mert a szüléskor is kellene jogviszonyodnak lenni, Álláskeresésit pedig nem fogsz addig kapni ennyi ledolgozott idővel hogy játszani tudj vele hogy a szülésig kapd.

Sajnos ezt nem gondoltátok át, törődj bele hogy csak gyes fog járni a szülés után, addig meg vagy dolgozol amíg tudsz, vagy valahogy pénz nélkül kell kihúznotok szülésig...

2015. márc. 30. 10:49
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, még egy 2,5hónapot melózok, nyáron már nem utána meg ősszel úgyis meglesz a baba. Tudom,hogy csak gyest kapok majd, van már gyermekem, ezt már végigjártam régebben. A anyagiak nem gond, párom sokat keres, csak érdekelt mire számíthatok...
2015. márc. 30. 12:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!