Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Gyes alatt szülni a második...

Gyes alatt szülni a második babát, miben változnak az anyagiak?

Figyelt kérdés
Ha gyes alatt esem teherbe majd kiveszem az első baba utáni szabit majd táppénzre megyek, mennyivel lesz kevesebb a tgyás s a gyed ( a szerződés szerinti bruttó 150ezer)

2015. márc. 6. 13:45
 1/10 anonim ***** válasza:
ugyanabból számolnak szerintem.
2015. márc. 6. 14:57
 2/10 anonim ***** válasza:

Attól függ, hogy az első gyerek után átlagbérből számoltak-e v. ott is a szerződés szerinti bérből?

Ha átlagbérből számoltak, akkor eleve a pótlékok, prémium, járulékok ott beleszámítódtak a tgyás és gyed alapjába, ha volt olyan, a 2. babánál nem fognak, csak ha lesz 180 v. 120 bérezett napod, de mivel szabi után táppénzre mész, így nem lesz valószínűleg, tehát a 2. babánál a szüléskor érvényben lévő szerződés szerinti bér lesz az alap.

2015. márc. 6. 17:27
 3/10 anonim ***** válasza:
Bocsi az offért!:)Én is ebben a cipőben járok:második baba,most még gyesen szeretnék visszamenni táppénzre,pont tegnap beszéltem a munkaügyes csajszival és ő azt mondta hogy a minimálbérből fognak táppénzt fizetni.Az alapom nekem is magas 146 ezer.Abból jobb lett volna,t kíváncsi leszek,mert én is úgy tudtam hogy az alapból számolnak.Julcsi
2015. márc. 7. 13:52
 4/10 anonim ***** válasza:

Utolsó, a szerz. Szerinti béredből kell hogy számoljanak. Ill fontos még hogy a gyeded alapja mennyi volt (kedvezmény szabály miatt), mennyi szabit vettél ki tp előtt (bár a tpnél nem figyelembe vehető, de csed, gyednél fontos lehet), mióta vagy gyesen?

De a lényeg, mivel folyamatos a munkaviszonyod a szerz, szerinti béred mindenképp alap. Munkaügyes elmehetne 1 továbbképzésre. Ha kifizetőhely a céged és mégis minimálbér alapján számolna, akkor irj egy levelet a tv-i hivatkozásokkal és akkor köteles visszamenőleg is rendesen számfejteni.

2015. márc. 7. 21:20
 5/10 anonim ***** válasza:
Ha úgy mész táppénzre, hogy gyed, gyes miatt nincs 180 v. 120 bérezett napod, akkor az előző ellátás alapja lesz a táppénz alapja. A te esetedben ami a gyeded alapja volt, az lesz a táppénzed alapja, akkor is, ha azóta emelték a béred. Minimálbér nem lehet a táppénzed alapja.
2015. márc. 7. 21:33
 6/10 anonim ***** válasza:
3-as offolo vagyok!:)4-es és 5-ös köszi a választ!Nem konkrétan az én bérszámfejtőmmel tudtam beszélni,mert ő szabin volt,hétfőn hívom őt remélem bent lesz.Nekem is úgy rémlett hogy a gyedből számolnak.Mielőtt babánk lett folyamatosan dolgoztam 7 évet,terhesség alatt jöttem el begsibe.2012 szeptemberben született a lányom onnan tgyás+gyed,majd 2014 szeptemberétől vagyok gyesen.Nem vettem ki semmilyen szabit,arra azt mondta a munka ügyes hogy majd szülés előtt vegyem ki.Nagyon köszönöm a segítségeteket!:)Szép napot!:)
2015. márc. 8. 12:57
 7/10 anonim ***** válasza:
Jaj és még egy kérdése!Utána ígérem nem zaklatlak titeket tovább!Ha vissza megyek táppénzre akkor a gyest le kell mondanom?Vagy kaphatom azt is?Köszi
2015. márc. 8. 13:00
 8/10 A kérdező kommentje:
Akkor szerintetek ugyanabból számolnak táppénzt ,gyedet mint az első babánál?
2015. márc. 8. 14:40
 9/10 anonim ***** válasza:

5-ös. Mindenképpen megnézik a szerz, szerinti bérét is és amelyik kedvezőbb az lesz az alap. A 120/180 bérezett nap igazából azoknak lehet fontos akikbek + pótlékaik is vannak a béren felül.

A gyes+tp úgy jár együtt ha megszakítod a fizu nélküli szabidat és úgy mész tpre.

2015. márc. 8. 17:34
 10/10 anonim ***** válasza:
Sziasztok!3-as vagyok.Ma elértem az én munkaügyisemet:meg kell szakítani a fizetés nélküli szabit majd táppénzre menni,azt még nem tudta sajna megmondani,hogy mennyivel fognak számolni.Gyes+táppénzre azt mondta,hogy szerinte mehet,de hívjam fel az Államkincstárat.Felhívtam ott azt mondták,hogy le kell mondanom,nem jár együtt a kettő.És vagy vissza igényelhetem szüléskor vagy a férjem megigényli,így most én lemondom ő pedig megigényli.De legalább megkapjuk azt a kis összeget is.A munkaügyis se értette,hogy én miért nem kaphatom,mert ez a lenne a Gyed extra,de hát ez van.Nagyon szépen köszönöm mindenki segítségét,és kérdező bocsi a sok-sok offért!:)Mindenkinek szép napot kívánok!:):)
2015. márc. 9. 16:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!