Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Kislányom januárban lesz 1...

Kislányom januárban lesz 1 éves. Kistesó, anyagiak, hogyan?

Figyelt kérdés
Jelenleg gyeden vagyok. Pedagógus vagyok, így valamennyit emelkedett a fizetésem, a bruttó 170 körül van, nem tudom pontosan. Hogy járnánk jobban, mikor érkezzen a kistesó? Nem feltétlenül szeretnék visszamenni dolgozni. Még gyed alatt kellene teherbe esni, vagy gyes alatt?
2013. nov. 30. 17:07
 1/3 anonim ***** válasza:
Akkor jársz a legjobban, ha a lányod 2 éves születésnapja előtt valamivel születik meg a kistesó, így nem kapsz gyest, ami az alacsonyabb összeg, hanem gyedről egyből tgyásra mehetsz.
2013. nov. 30. 17:24
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ! És ekkor a tgyás összege kb annyi lenne, mint az első babával? Ránk érvényes lesz a gyed extra? És ha mégis gyes alatt születik a pici? Akkor miből számolnak majd tgyást? Szülés előtt 4 hónapot táppénzen voltam. Az emelt bruttót veszik alapul, vagy a régi fizumat?
2013. nov. 30. 17:32
 3/3 anonim ***** válasza:

Vagy megszületik a kicsi második szülinapja előtt, vagy elmehetsz táppénzre is terhesen, nem kell gyesen maradnod. Mivel nem mégy vissza dolgozni, a táppénzed alapja ugyanaz lenne, mint ami alapján a gyedet kaptad. A 4 hónap táppénz nem számít. Ha nagyjából 150-160 volt a korábbi béred, mielőtt szültél, akkor a táppénzed 90-95 ezer körül lenne bruttóban, nettóban pár ezer forinttal kevesebb, mint a jelenlegi gyeded.

A tgyás alapja akármikor szülsz mindenképp a jelenlegi szerződés szerinti béred vagyis a 170. A gyed alapod meg, ha kevesebb, mint 6 hónapot vagy gyesen a kistesó születése előtt, ugyanez lesz.

2013. dec. 2. 11:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!