Mi jár? A kérdés az, hogy milyen ellátást kapnék a 3. gyerek után, ha 2015 végén vagy 2016 elején megszületne.
Nos, jelenleg passzív tgyáson vagy, utána passzív gyed jár. Ha a következő baba születéséig nem lesz meg az újabb 365 biztosított nap, akkor csak gyes fog járni.
Apa mehet gyedre, miután lejárt neked a tgyás, de nem dolgozhat, míg a gyerek nem lesz 1 éves. 1 éves kora után ő is mehet vissza dolgozni. Csak ha te is találsz munkát, akkor a pici mehet bölcsibe. Azt tanácsolom, ha így tervezitek, akkor mindenképp írasd be most a bölcsibe, hogy legyen helye.
Az a lényeg, hogy mivel megszűnt a munkahelyed, a passzív tgyás ideje nem számít bele a biztosított napokba csak ingyenes orvosi ellátásra jogosít.
Ha szeretnél újból tgyást és gyedet kapni, akkor mindenképp kell munkahely. Ha 2015. dec-ben szülnél, akkor 2013.dec.-2015.dec. között kell legalább 365 biztosított nap. 2013.dec.18-2015.02.16-ig vagy biztosítva. Ha ezt nézem, megvan a 365 nap, több is, de ha szeretnél 3. babánál és tgyást és gyedet, akkor az ő születésekor kell rendelkezz munkahellyel v. álláskeresési támogatáson kell legyél.
11-es vagyok. Több ellátást csak 1 ember vehet igénybe. Vagyis, vagy apa kapja mind a 2 gyerekre a gyedet majd, vagy te, ha jogosult leszel rá. Ez így kicsit bonyolult.
Mivel gondolom, a 3. újszülöttel szeretnél otthon lenni, apa meg dolgozna. Viszont, apa a 3. gyerekkel is csak annak kb. 5 és fél hónapos korától lehet gyeden, addig csak a nagyobbra kérheti. Azt meg nem lehet, hogy apa gyeden a nagyobbal, te meg gyesen a kisebbel, ha esetleg nem sikerülne elhelyezkedned.
Itt nem igazán értem, mit is akarsz. Igazából, mire a 3. gyerek megszületne, a 2. gyerek elmúlna 1 éves, apa mehet gyed mellett dolgozni, de az újszülöttre csak te igényelhetsz tgyást, ha jogosult leszel, apa nem és apa nem mehet gyedre rögtön a gyerek születésétől. Úgy meg nem lehet, hogy apa gyeden, te gyesen. Ez így nem engedik, egyszerre 2 ellátást csak 1 ember vehet igénybe.
Na, meg persze nagy kérdés, hogy te mire leszel jogosult, sikerül-e munkahelyet találni?
Ha apa otthon maradna, mikor a 3. pici megszületik, akkor rá csak gyest lehetne a nevére igényelni, míg a szülés után a 168 nap (tgyás ideje) le nem jár.
Apa kapna a nagyra gyedet, a picire gyest, mivel azt apa is kérheti a szülés napjától, de így megint nem dolgozhat, mert gyes mellett sem lehet, míg a gyerek 1 éves nem lesz!
Ugyanakkor a családi pótlék 2 gyerekre jár.
Vagy apa visszamegy dolgozni és a te nevedre kérsz gyest a nagyra is és a picire is, ha nem találsz munkahelyet. Mivel szerintem már a nagyra te addigra nem tudnál gyedet igényelni már.
Igen, csak gyes járna, mivel passzív gyeden leszel. Mindenképpen kell munkahely v. álláskeresési járadékon kell lenni. Hiába van 500 biztosított napod, ha nincs munkahelyed, akkor nem jár tgyás és gyed.
Esetleg azt lehetne megjátszani, hogy ha elmész passzív gyedre és a 3. baba születése előtt néhány héttel lemondod a gyedet és elmész álláskeresési járadékra, akkor megigényelheted a kisebbikre a tgyást álláskersésiről. De, nem biztos, hogy gyedet is kérhetsz újból a nagyobbra. Ha lehetséges, akkor ennek járj utána, hogy álláskeresésiről mész a kisebbel tgyásra és újból megigényled a gyedet a nagyobbra. Ezt OEP-nél kérdezd meg, ebben én sem vagyok most biztos, hogy lehet, mivel passzív gyeden leszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!