Kapok diplomás gyed-et 1évig amire megállapították hogy kapok havi nettó 54390ft-ot. Friss házasok adókedvezménye játszik?
Olvastam hogy van ilyen hogy friss házasok adókedvezménye, nos nekem munkabérem nincs mivel tanuló vagyok, igaz hogy most 4hónapig gyakorlaton vagyok ahol bruttó 72000ret kapok ez a pár hónap alatt.
Érdeklődnék hogy ha összeházasodok a párommal, akkor megspórolunk valamennyi összeget? Amúgy a gyerek 3 hónapos ha ez számít.
Friss házasok kedvezménye a házasságkötés hónapjától jár addig, amíg nem születik gyerek, de max 24 hónapig.
Ez 5.000.-/hó
Családi kedvezmény 10.000.-/hó
Ezt szja-ból lehet igénybe venni(illetve járulékokból).
A szakmai gyakorlati juttatásomból ami a 72000ft, abból vonnak le SZJA-t úgy tudom, akkor miért nem lehet igénybe vennem a családi adókedvezményt?
Még 1 kérdés :)
A diplomás gyed bruttó 71050ft, de akkor milyen járulékok jönnek le hogy a nettója csak 54390ft?
Előre is köszönöm a válaszokat!
gyedből SZJA-t és nyugdíjjárulékot vonnak.
Ki mondta, hogy nem lehet családi kedvezményt érvényesíteni a fizetésedből?
Ha megszületett a pici és elismerte az apaságot, akkor igen, ő is kérheti.
A magzati kedvezményt meg csak az anya igényelheti, ha nem házasok apukával (és persze van miből)
Ha jól számolom, a gyed-edből 11.368,- Ft szja-t vonnak, tehát te magad is igénybe veheted az egy gyerek után járó 10.000,- Ft/hó családi kedvezményt. Az OEP-nek kell nyilatkozni róla. Érvényesíthetnéd a gyakorlati helyeden kapott béredből is, de az csak 4 hónap, a gyedet tovább kapod, így csak egyszer kellene nyilatkozni. Amit eddig nem vettél igénybe év közben, majd jövőre az adóbevallásban visszaigényelheted.
A párodat ki is lehet hagyni, akkor kellene bevonni, ha nem tudnád teljes mértékben igénybe venni a kedvezményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!