GYED igénylő kitöltés 8. pontjában (nyilatkozat) hogyan lehet kiszámolni az igénybe venni kívánt családi adókedvezmény összegét? Illetve 3 gyerek után mikor érdemes csak az egyik szülőnek mind a 3 gyerek után igénybe venni a családi kedvezményt?
Tehát akkor 3 gyerek esetén hogyan kell a következőket kitölteni?
Eltartott gyermek(ek) száma: 3
A kedvezményt __ gyermek (magzat) után kérem.
A kedvezményezett eltartott gyermek(ek) száma: __
Az igénybe venni kívánt családi kedvezmény összege: ___ Ft
általában vagy azt töltöd ki, hány gyerek után kéred, vagy hogy milyen összegben.
Nyilván, ha bruttó 150ezer a fizud, vagy beírsz egy gyereket, vagy beírod, hogy 150.000ft kedvezményt kérsz.
Gyerekenként most br. 206.250ft a kedvezmény a bruttóból, szóval kb. 620.000 bruttónál tudnád kihasználni egyedül a 3 gyerekre járót.
Ha nem vagy 91 napos terhes, akkor a magzat után járót kihúzod.
Mi úgy osszuk meg, hogy 1 gyerek után én, 2 gyerek után a párom kéri. Így én 33 ezer Ft kedvezményt kapok, a párom 66 ezer Ft kedvezményt kap. Vagyis, én 33 ezer Ft-ig kapom vissza az adóm és járulékaim, a párom pedig 66 ezer Ft-ig. Nekünk így jó, mert így mind a ketten megkapjuk a bruttót, vagyis apa 2 ezer Ft-tal kevesebbet. Én még gyeden vagyok én megkapom a teljes bruttó gyedem.
Kérdés mennyit keres a párod? Ha van legalább kb. 280-300 ezer bruttója, akkor érdemes neki mind a 3 gyerek után kérni, mert ha jól tudom erre tudja igénybe venni a 99 ezer Ft kedvezményt.
ez nem jó, 33ezer ft a nettó,amit megkapsz, tehát bruttó 206.150ft/ gyerek.
ha bruttó 300.000 a fizetés, akkor csak addig, 1,5 gyerekre tudja kihasználni, de olyat nem lehet beírni, ezért olyankor az összeget kell.
Azért veszel te igénybe 1 gyerek után, mert a gyed 140ezer ft, ebbe max egy gyerek után tudnak adókedvezményt számolni, a többit elbuknád.
*206.250ft/gyerek a bruttó adókedvezmény 3 gyerek esetében
Van kalkulátor itt is, de biztos, hogy nem tudod gyedből egy gyerekre sem igénybe venni maximálisan, mert a bruttó gyed nincs 206ezer ft.
De már járulékból is igénybe vehetó a kedvezmény, így ha 1 vki venné igénybe az egészet elég a bruttó 300.000 Ft (és akkor csak a 1,5 % Munkaerő-piaci járulék ot kell levonni a bérből) így nettóban 295,500 at kap kézhez.
Gyednél bruttó 127 ezer már elég az igénybe vételhez és annyi simán lehet a bruttó gyed. DE ha kevesebb akkor összegszerűen is megosztható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!