Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Hogy, és kinek jár a GYES, GYED?

Hogy, és kinek jár a GYES, GYED?

Figyelt kérdés

Azt tudom, hogy az egyik jár alanyi jogon, a másik munkaviszony után, ha megvan az 1 év munkaviszony. Azt nem tudom, hogy az elmúlt x évben legyen az 1 év, vagy összesen, vagy hogy van ez?

Nekem volt eddig 2x 11 hónap munkaviszonyom, utána másfél év munka nélkül, majd most megvan a 12 hónap...és most derült ki, várandós vagyok.

Olyan helyen dolgozom, ahol 1-1 évre adnak hosszabbítást, ami nekem épp január végén fog lejárni. Ha én most elmegyek táppénzre (mert elég sok méreganyag van a munkahelyen), és február 1-el nem hosszabbitanak szerződést, akkor is kapom a GYES-t/GYED-et?

2015. jan. 17. 12:28
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

gyes alanyi jogon jár.

gyedhez a szülés előtti 2 évben kell meglennie az 1 év ledolgozott időnek és a szülés pillanatában biztosítottnak kell lenni.

ha elmész táppénzre és megszűnik a munkaviszonyod, akkor táppénzt se fogsz kapni

2015. jan. 17. 12:30
 2/6 A kérdező kommentje:
Igen, tudom, hogy akkor táppénzt se fogok kapni. De ha jól számolom, akkor ha szeptemberben születik meg, és én 2014. januárjától dolgoztam 2015. januárjáig, akkor jár nekem is, igaz? Hisz így a 2 évben megvan az 1 év munkaviszony.
2015. jan. 17. 12:32
 3/6 anonim ***** válasza:
A GYED másik fontos feltétele, hogy a szülés napján is élnie kell a munkaviszonynak. Szóval ha februárban nem hosszabbítanak, akkor sajnos csak gyesre leszel jogosult.
2015. jan. 17. 12:53
 4/6 anonim ***** válasza:
Szóval jó lenne, ha január végéig el tudnád titkolni a terhességed, és meghosszabbítanák a szerződést, mert ha nem sikerül, akkor egyrészt a szülésig se kapsz semmit, és utána meg csak havi 25ezer Ft-ot.
2015. jan. 17. 12:59
 5/6 A kérdező kommentje:
Igen én is erre gondoltam, hogy ha megkapom a szerződést, akkor utána pár nappal szólok, hogy mi van... ami miatt még aggódok, hogy akiknek novemberben járt le a szerződésük, ők csak fél évet kaptak..nehogy így járjak én is :(
2015. jan. 17. 13:11
 6/6 anonim ***** válasza:
Hát igen, az nem lenne jó. :/ Ha mégis ez történik azt még meg tudod majd tenni, hogy akkor a szülés várhat ideje előtt nem sokkal bejelentkezel munkanélkülire és kéred a járadékot, kb. 1 hónap vagy kicsivel több járni fog neked. És ha a munkanélküli járadék folyósítása alatt szülsz, akkor az ugyanolyan biztosítottságot jelent, mintha munkaviszony lenne, és akkor szintén kapod majd a magasabb ellátásokat.
2015. jan. 17. 13:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!