OEP-nek mennyi időn kell belül cselekednie a fellebbezésre?
Figyelt kérdés
Gyedet igényeltem 2014 június első napjától. Mivel a gyermekem születése előtti időben külföldön dolgoztam 2 évig, így az ottani biztosított időm igazolása nagyon fontos ahhoz, hogy kapjam a GYED-et. Az OEP azt mondta, hogy ezt az E104 nyomtatvánnyal tehetem meg. Ezt sajnos innen Magyarországról én nem tudom beszerezni, azt mondták semmi baj, majd ők lekérik az Angoloktól. Eltelt 2 hónap, de nem sikerült lekérniük (az ügyintéző nem tudta megmondania, hogy miért nem), így a GYED-emet elutasították. Erre november végén fellebbeztem. De még mindig semmi.. Van valami idő intervallum, amin belül nekik muszáj intézkedniük? Gyakorlatilag 7 hónapja húzódik az ügyem. Feltudnám esetleg én is gyorsítani az ügyintézést valahogy? Rossz ez a tétlen várakozás.2015. jan. 3. 21:28
1/13 anonim válasza:
Közvetlenül a szülés előtt csak a külföldi munkaviszonyod volt, vagy hazaköltözés után de még szülés előtt volt Magyarországi munkaviszonyod?
2/13 A kérdező kommentje:
Közvetlenül a szülés előtt csak kint volt.
2015. jan. 4. 12:59
3/13 anonim válasza:
Ez esetben jól járt el az OEP, sajnálom. Ahhoz, hogy gyedre mehess, a szülés pillanatában rendelkezned kell magyar biztosítási jogviszonnyal. Ha nem volt a szüléskor biztosítási jogviszonyod, akkor hiába dolgoztál akárhány évig előtte, sajnos nem jár a gyed. Ha a kinti munkaviszony után dolgoztál volna Magyarországon, akkor a kinti jogviszony beleszámítana, persze nem összegszerűen, csak a biztosítási időbe. Valószínűleg kifogtál egy tájékozatlan ügyintézőt, sajnálom. Ha bővebb tájékoztatást szeretnél, akkor fordulj a MÁK nemzetközi kapcsolatok osztályához Budapesten, a telefon és email elérhetőségüket megtalálod a neten.
4/13 anonim válasza:
3-as jól mondja, nem jár neked gyed, ha itthon nem dolgoztál semmit. A külföldi munka csak a 365 napba tartozik bele, a gyed összegének a kiszámításához mindenképp kell itthoni munkahely, tehát a szüléskor itthon munkahellyel kell rendelkezni, hogy kaphass tgyást majd gyedet.
5/13 A kérdező kommentje:
Bocsánat, kedves Második. Azt hiszem félreértettem a kérdésedet. A szülés előtt közvetlenül külföldi munkaviszonyom volt, de előtte dolgoztam itthon is több mint 15 évig.
2015. jan. 4. 21:01
6/13 anonim válasza:
Értettem amit írtál, sajnos a szülés napján kell rendelkezned magyar biztosítási jogviszonnyal, ezért írtam, hogy ha akkor nem volt érvényes magyar jogviszonyod, akkor sajnos nem vagy jogosult gyedre, hiába dolgoztál előtte évekig.
7/13 A kérdező kommentje:
Pff.... ez jó... ezt még egy ügyintéző sem mondta... Mindig csak elfogadják a papírjaimat, meg a fellebbezést... Tudnám, hogy minek ülnek ott....
2015. jan. 4. 21:15
8/13 A kérdező kommentje:
Mindenesetre most is bent van náluk a fellebezésem.. kíváncsi vagyok, hogy mikor szólnak, hogy nem is vagyok jogosult... szép.
2015. jan. 4. 21:16
9/13 anonim válasza:
Az a helyzet, hogy ha a szülés előtt Te végig Magyarországon dolgoztál volna, de a szülés napján nincs jogviszonyod (felmondanak vagy felmondasz), akkor sem járna a gyed. Ez egy nagyon fontos momentum, hogy a szülés napján biztosítottnak kell lenni. Hány hetes terhesen költöztél haza amúgy? Ismét második voltam
10/13 anonim válasza:
Bizony, az a lényeg, hogy szüléskor vagy amikor a tgyást majd a gyedet igényled, legyen mo.-i bejelentett munkahelyed vagy ami opció lehetett volna még, hogy elmész álláskeresési támogatásra a szülés előtt, ha úgy járt volna pénz. Mert ha álláskeresési segélyen vagy, az is biztosított jogviszony, de most már mindegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!