Van itt olyan aki gyedről Elment táppénzre mert ismét jönn a baba? Segítségetek kellene, hogy hogyis működik ez a gyed Extra miatt? 2015. táppénz változások befolyásolhatják?
Nem tudom mennyi idős terhes vagy, mikorra van kiírva a baba és meddig jár a gyed.
DE alapban írsz egy levelet a munkáltatónak, hogy megszakítod a fizu nélküli szabidat és elkezded kivenni a felgyűlt szabit (elég 1 napot is, de osztószámtól függően lehet többet is, attól függően mennyi a béred és így mennyi napi jövedelmet tudnál elérni, de ez kicsit bonyolult), ebben egyúttal megírod, hogy várod a következő babát (így védve vagy, nem rúghat ki). A második naptól (ill. attól függően, hogy mennyi szabit veszel ki utána) eljössz tp-re. Így jár együtt a tp+gyed (ill. ha gyesbe szülsz a gyes+tp), majd ahogy megszületik a kicsi ugyanúgy kapsz mindent, mint az elsőre (tgyás, gyed, gyes). Az alap a szerződés szerinti béred, illetve ha a szabival jól gazdálkodsz a ténylegesen elért jövedelmed lesz (amelyik a magasabb, itt fontos a már fentebb említett osztószám). DE a lényeg, hogy alapból a szerződés szerinti béred a kiinduló alap. És azért érdemes elmenni tp-re is, mert így ez lehet egy plusz most a gyeded mellett (vagy később a gyesed mellé, attól függően mikor szülsz). Ha adsz pontosabb adatokat pontosabb választ lehet adni.
Második vagyok. Ha bejelented, hogy terhes vagy nem rúghat ki (bár tavaly óta elvileg nem is kell ezt írásban megtenni, de biztos ami biztos).
Kérdező én a 3 után bejelenteném a terhességet és hogy megszakítod a fizu nélküli szabidat (ha jófejek előre mondhatod hogy csak pár napot akarsz kivenni és utána tpre mennél-persze ha az orvossal is meg tudod beszélni hogy vegyen tpre, bár ez nem szokott gondot okozni) majd miután kivetted a pár nap szabit elkezded a tp-t, így a kicsi születéséig kapod a nagy után a gyedet, ill. a 2. terhesség után a tp-t (ami végülis így egy plusz bevétel jó pár hónapig (neked kb 6 hónap +, ez még minimálbérnél is jó végülis a semmiért)
Utolsó gyed mellett azért járhat tp mert visszamegy a fizu nélküliről, ergo kereső tev.et végez (mégha ténylegesen nem is mert szabin lesz) és ha ezután megy tpre így mehet együtt a 2 ellátás.
Második vagyok. Nem tanácsadó vagyok, csak ebben dolgozom. És én is így mentem el. És jár együtt!!!! A lényeg, hogy a fizu nélküli szabi meg legyen szakítva legalább egy nap szabival (vagy bemész 1 napra dolgozni :)) és utána mivel ez már keresőtevékenységbe visszatérésnek számít, így el lehet menni tp-re és ezzel párhuzamosan kapod a gyedet is (főként most, hogy a gyerek 1 éves kora után korlátlanul lehet dolgozni :)
Egyénként ha megkérdezel egy Oepest (már ha volt továbbképzésen :), mert sokan még mindig nem ismerik az új szabályokat) ő is ugyanezt fogja mondani. És nagyon sokan csinálják ezt, mert tulajdonképp így olyan mintha 2 "fizetést" kapnál. És a mai világban a plusz pénzt szerintem senkinek sem jön rosszul, főleg babavárás idején.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!