Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ha jogosult vagyok tgyásra...

Ha jogosult vagyok tgyásra majd gyedre, de én nem szeretnék 168 napot tgyáson lenni, le lehet mondani mielőtt lejárna és elmenni gyedre?

Figyelt kérdés
Tisztában vagyok vele, hogy kevesebb lenne de megvan az okom hogy miért tenném. Köszi
2014. okt. 31. 14:18
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom mennyivel akarod kevesebb ideig, de a TGYÁS-t már meg lehet igényelni a szülés előtti utolsó hónapban. Tehát ha szülsz utána már annyival kevesebb ideig jár. Ezzel egy hónappal rövidebbé tudod tenni.
2014. okt. 31. 14:42
 2/9 A kérdező kommentje:
Azzal már kalkuláltam, de még egy 15 nappal szeretném lemondani ha lehetséges.
2014. okt. 31. 15:24
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Jogosult vagy előbb lemondani, de a gyedet csak akkortól tudod kérni, amikortól a tgyás lejárt volna. Tehát a gyed csak a 168 nap lejárta után igényelhető.

Azt viszont megteheted, hogy amíg lejár a "nem kívánt" idő, addig csak gyes-re mész, majd utána gyedre vagy visszamész addig dolgozni és utána gyed.

Bevallom kíváncsivá tettél, hogy miért nem akarod végigvinni a tgyást, de nem rám tartozik. :))

2014. okt. 31. 16:31
 4/9 A kérdező kommentje:
Szia! Köszi a választ. Azért mondanám le előbb, mert a gyed igénylés napjánál átcsúszok a következő évre és amit néznek időszakot ott gyesen lennék, de ha nem csúsznék át mert előbb igényelném akkor azt az évet néznék amikor még gyeden voltam az előző gyerekkel. Ezért gondoltam rá hogy lenne-e rá lehetőség.
2014. okt. 31. 17:59
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Mikorra vagy kiírva? Mikortól vagy gyesen? Mert ha gyes mellett tp-én lennél szülésig (előtte persze megszakítva a fizu nélküli szabit), akkor a szerződés szerinti béred/ tényleges (szabi alatti jöv.) napi átlaga lenne az ellátásod alapja. Ami még jó esetben a jelenlegi ellátásodtól is lehetne magasabb, viszont pontos számokhoz, pontos adatokra lenne szükség.
2014. nov. 1. 08:45
 6/9 A kérdező kommentje:
2015.08.19-re vagyok kiírva, és 2014.10.09-től vagyok gyesen, előtte max gyeden voltam. A tgyásom-nál azt az évet nézik amikor gyeden voltam és csak kicsit gyesen, viszont a gyed átcsúszik 2016-ra és itt az irányadó már 2015 ahol sokat lennék gyesen. Ha 2015-ben kiveszek akár 1 hónap szabit már kaphatok megint max gyedet?
2014. nov. 1. 15:06
 7/9 anonim ***** válasza:

Ahhoz, hogy 2015.08.19-re legyél kiírva, az utolsó mensid most lesz esedékes 2014.11.12-én.

Akkor nem értem

2014. nov. 1. 15:46
 8/9 anonim ***** válasza:
nem jól kalkulálsz, mert a gyednél a jelenlegi szabályok szerint az előző ellátás alapja lesz az ellátás alapja (tehát a tgyás alapja) kivéve ha a tényleges jövedelmed vagy a szerződés szerinti jövedelmed alapján kedvezőbb a napi összeg. egyébként hogy vagy aug. 29-re kiírva? 10 hónapig leszel kismama? :)
2014. nov. 1. 17:17
 9/9 A kérdező kommentje:
Már nem a megelőző évet nézik? Nem tiszta ez nekem. akkor 2016. januárban mi lesz amit néznek, nem gond hogy több mint fél évet gyesen voltam előtte? Jó kérdés!:-) Még nem vagyok terhes, csak előre kalkuláltam. A régi szabályok szerint ha jövő hónapban összejön a baba, akkor gyedet már nem kapnék csak gyest. Nem mindegy mennyit kapnék 2 évig.
2014. nov. 2. 13:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!