Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Apának hogy lehet GYED-re mennie?

Apának hogy lehet GYED-re mennie?

Figyelt kérdés
A babánk 1 éves lesz októberben. Eddig én (anya) GYEST kaptam, apának meg van egy minimálbéres állása. Nekem felajánlottak most egy jobban fizető állást, és úgy számoltuk, hogy jobban jövünk ki, ha én elvállalom ezt a munkát, apa pedig itthon marad, és ő kaphatna Gyedet, mert régóta dolgozik. Szólt a munkahelyén, ott rögtön arról beszéltek, hogy akkor elbocsátják, de azért még maradnia kell egy kicsit, és nem túl segítőkészek ez ügyben. Hova tudunk fordulni? Ilyen esetben is köteles ott maradni 30 napig (felmondási határidő). Ha elbocsátják attól még mehet GYED-re?

2014. szept. 26. 12:51
 1/7 anonim ***** válasza:

Apa kitölti a GYED igénylőt, ezt a m.helyének beadja (ha a m.hely TP kifizetőhely!). Ha a m.hely nem tp kifizetőhely, akkor az OEP-nek adja be.

Te pedig a GYES mellett 8 órában visszamész dolgozni.

Apát nem rúghatják ki, mivel védve van. Esetleg majd a gyerek 2. életévét betöltve bocsájthatnák el, ha vissza megy dolgozni.

2014. szept. 26. 13:05
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod. A kérdésem még az, hogy köteles-e ott maradni még X napig, vagy ha beviszi nekik hétfőn ezt a papírt akkor utána eljöhet? Csak mert nekem meg kezdenem kellene 1 hét múlva.
2014. szept. 26. 13:12
 3/7 anonim ***** válasza:

Nem. Megigényli pl. október 1-től és ő onnantól GYED-.en van a gyerek 2 éves koráig.

Dolgozhatna napi 8 órában GYED mellett, de akkor nektek felügyeltet kellene keresnetek a picihez.

Ja, és elírtam, te a + GYES-t nem veheted igénybe, mert egy gyerek után csak egy ellátás jár!

2014. szept. 26. 13:28
 4/7 anonim ***** válasza:

Ha okt. 1-jétől kéri a gyed folyósítását, akkor okt. 1-jétől otthon maradhat a párod.

Nem rúghatja ki a párodat, mivel ő védett lesz így, ezzel csak ijesztgetnek szerintem. Ha kirúgják, akkor Munkaügyi Felügyelőségen fel kell jelenteni a munkáltatót.

Gyest neked le kell mondani. Ha a gyerek betölti az 1 évét, akkor apa dolgozhat gyed mellett, ha van másvalaki, aki tud majd a kisgyerekre vigyázni.

2014. szept. 26. 13:35
 5/7 anonim ***** válasza:

Igen, ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor csak egy gyed igénylőt kell kitöltenetek, a többit a munkáltató intézi és a munkáltatónak kell a gyedet utalnia.

Ha nem kifizetőhely, akkor is a munkáltató intézi csak kicsit macerásabb, foglalkoztatói igazolást kell leadnia a TB felé és egyéb dolgok. Ebben az esetben a gyedet az OEP fogja utalni.

2014. szept. 26. 13:37
 6/7 anonim ***** válasza:
És ha az anyát nem jelentik be de van rá lehetősége hogy elmenjen dolgozni több pénzért akkor az apa elmehet Gyed-re? És ha meg lehet oldani a kisgyerek vigyázását akkor az apa is tud menni dolgozni?Mert a nagymama nyugdíjas és be tudja vállalni...
2014. szept. 26. 18:44
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2014. szept. 26. 18:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!