Jár-e nekem a TGYÁS, illetve GYED?
Kérdező, nem akarlak megbántani, de kicsit érthetetlen amit leírtál. Most az első gyereked mikor született? 2008-ban?
Hogy kapál 2014. májusától az első gyereked után gyest, ha ő 2010-ben már 2 éves volt?
Most akkor 2010.05.24-től a mai napig folyamatos a munkaviszonyod, jelenleg is fennáll? Gyes alatt is fennt állt vagy nem? Gondolom igen, mivel táppénzen voltál.
Ha 2010-től folyamatos a munkaviszonyod és a tgyás igényléskor is fennállt, akkor nem értem miért nincs jelenleg 365 biztosított napod, mivel gondolom 2011.05.15-től voltál gyesen, de gondolom mellette fizetetlen szabin voltál, a munkád megmaradt nem? Mert ebben az esetben a gyes alatti időszak is beleszámít a biztosított napokba, ha a munkaviszony fennállt a gyes mellett. Sok mindent nem értek. A kérelmeket az OEP utasította vissza? Tehát, ha gyes mellett megvolt a munkaviszony is, csak fizetetlen szabin voltál, akkor érhetetlen az egész dolog, mivel azt írod, 2010-től a mai napig van munkaviszonyod!
10-es, ha gyes alatt fennáll a munkaviszony, akkor biztosított napnak számít, mivel van munkaviszonya, csak fizetetlen szabin van a gyes miatt.
Aki gyeden van, annak sincs TB fizetve, mivel gyedből nem vonnak, mégis jár neki tgyás és gyed, ha még fennáll a munkaviszonya és gyed alatt szül. Én is szültem gyed alatt, mégis kaptam tgyást és gyedet. Gyes akkor nem számít biztosított napnak, ha a Kérdezőnek egyáltalán nincs bejelentett munkaviszonya gyes alatt sem.
Egyébként má
Egyébként valóban kérhetett volna a 2. gyereknél méltányossági tgyást és gyedet.
Ugyanakkor még annyi, ha valaki munkaviszony mellett gyesen van, vagyis gyes mellett egyáltalán nem ment vissza dolgozni és több mint 180 napot van gyesen, akkor a következő gyereknél a minimálbér a gyed alapja, ennyi. Csak kicsit nekem összevissza van, amit a Kérdező leírt.
Kedves kérdezo, en vagyok az akire az egyik valaszolo utalt a "nem adtal a kozosbe...stb" komentjenel.
Nos nekem sikerult felfognom,hogy milyenszituacioban vagy. Igen kelleetlen hogy pár nap hijjan lett volna meg a Tgyasra Gyedre valo jogosultsagod a 2.gyereknél. :/ Az a nagybudos helyzet,hogy a biztpsitasi jogviszony annyit tesz,hogy fizetnek utanad (a gyesbol levonjak) TB-t ,tehat Társadalombiztosítást. Tehát biztositott vagy. (meg vonnak h jol tudom valmennyi nyugdijat) De ez a biztositas nem egyenlo azzal mikor munkaviszonyod van. Ugyanis a fizetesed brutto osszgebol levonjak alap esetben a TB-t,Nyugdijat -és ami a lényeg,ami a közösbe megy- ADÓT , mu.kaeropiaci hozzájarulást és még kitudja mit. Tehát ahhoz h Te is kapj valamit az a kritérium hogy Te is adj be előzőleg (2 éven belul 365 nap) a közösbe. Ezért nem agy jogosult Tgyásra,gyesre,mert kereső adozó tevékenységet nem folytattál a megadott ideig.
Köszönöm a válaszokat/segítséget mindenkinek. Méltányossági kérelmet nyújtottam be, amikor második lányunk születése után (2011.05.15.) elutasították a TGYÁS igényünket (a hiányzó 9 biztosítási nap miatt), de azt is kapásból elutasította a FEJÉR MEGYEI OEP.
Itt leírom a kronológiát érthetőbben (volt, akinek zavaros volt)
2008.05.23.-án született első lányom (2008.06.30.-ig volt munkaviszonyom). Ekkor járt a TGYÁS/GYED/GYES.
2010.05.24.-én ismét munkaviszonyt létesítettem.
2011.05.15.-ig szerződés szerinti jövedelmet kaptam (munkaviszonyom mai naig él), ekkor született Kira lányunk. Itt utasították el TGYÁS igényemet (és a fellebezést is a 9 hiányzó biztosítási napra hivatkozva), így GYES-t kaptam lányom 3 éves koráig.
2014.03.30.-tól GYES mellett visszamentem dolgozni, illetve mivel veszélyeztetett terhes lettem táppénzre.
2014.07.27.-én megszületett fiam.
A válaszokat előre is köszönöm.
a fiad születése előtti két éven belül nézik csak azt a biztosított jogviszonyt, amiből kell lennie 365 napnak, és a GYES nem számít bele. ez nincs meg
de Kira után méltányosságit nem is kérelmeztél?
meg amúgy ha egyszer döntést hoznak, fellebbezni nem is lett volna jogod..(ez olyan, ha mondjuk fent valakinek elszámolják, és úgy ítélik meg, azzal sem lehet mit kezdeni már.)max méltányosságit kérhettél volna.
habár akkor passzív GYED-en lettél volna, így a fiad után az sem számítana bele a biztosítási időbe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!