Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Jár-e nekem a TGYÁS, illetve...

Kovács-Pődör Ilona kérdése:

Jár-e nekem a TGYÁS, illetve GYED?

Figyelt kérdés
Első gyermekem két éves korától (2010. 05.24) folyamatos munkaviszonyom van mai napig.2014. 05.24-től kaptam GYES az első kislány után, majd 2011. 05.15. -én megszületett második kislányunk. TGYÁS, GYED igényemet ekkor elutasították, mivel nem volt meg a 365 nap biztosítási jogviszonyom.2014. 03.30. -tól veszélyeztetett terhesként táppénzen (2014. 05.15. -ig GYES mellett) voltam harmadik gyermekünk születéséig (2014. 07.27. ) Mint írtam a biztosítási jogviszonyom 2010. 05.24. -től folytonos, viszont beadott TGYÁS kérelmemet (ezzel együtt a GYED-et is) elutasították, azzal az indokkal, hogy nincs meg a ledolgozott 365 napom. Tud nekem valaki segíteni ez ügyben? Amennyire utánaolvastam a bizt. Jogviszony a lényeg. Köszönöm előre is, Ilona

#GYED #TGYÁS #bitorsítási jogviszony
2014. szept. 11. 12:01
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
56%

ha 2008-ban született az első gyermek, hogy kaphattál utána 2014-ben gyes-t

a többit még próbálom értelmezni, csak gondoltam addig ezt megkérdezem

2014. szept. 11. 12:15
 2/21 anonim ***** válasza:
60%

Most sem fogsz kapni, mert nincs meg 2 évre vissza menőleg 365 bérezett napod. Nem csak jogviszon kell, hanem ténylegesen ledolgozott idő, amire fizetést kaptál, amiből vontak járulékokat!

A semmire nem adnak semmi!

Minap írta itt valaki, hogy ha tettél be a közösbe, akkor kaphatsz onnét. Vagyis ha fizettek járulekot, akkor kapsz csak tgyást, gyedet.

2014. szept. 11. 12:16
 3/21 anonim ***** válasza:
addig megjegyzem méltányossági alapon már járhatott volna tgyás(akinek csak pár napok hiányonak a 365 ből)de lehet ilyen alapon gyed is járt volna 2011-re értem
2014. szept. 11. 12:19
 4/21 anonim ***** válasza:

tgyás-hoz van benne link is a törvényről:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__gyas-g..

2014. szept. 11. 12:20
 5/21 anonim ***** válasza:

Első!

Azt írja 3 gyereke van, s az első születése előtt dolgozott nemegész egy évet, ezért csak gyest kapott. Nem mentővel a cégtől, onnét ment el gyesre, ezért gondolja hogy most kaphatna gyedet!

De mivel nincs 365 bérezett napja 2 éven belül, mire kapna!? A jogviszony kevés!

2014. szept. 11. 12:20
 6/21 anonim ***** válasza:

meg a biztosítotti jogviszonyba úgy tudom a gyes ideje nem számít bele, de nem tudok eligazodni hogy most mettől meddig voltál gyesen

és ha ez mellett dolgoztál is csak táppénzen voltál, akkor nem gyes extra járt volna?

2014. szept. 11. 12:24
 7/21 anonim ***** válasza:

"z első születése előtt dolgozott nemegész egy évet,"

azt írta a kérdésben, rögtön az elején, az első gyerek KÉT éves korától dolgozott

2014. szept. 11. 12:25
 8/21 anonim ***** válasza:
54%

Ahogy az előttem szóló is írta,sajnos nem vagy jogosult. Mert biztosított az aki munkaviszonnyal rendelkezik és utána járulékot fizetnek (gyes alatt ugyan a munkaviszonyod fennmarad, de ilyenkor senki nem fizet utánad járulékot, tehát az nem biztosítási jogviszony).

Az előző terhességednél kellett volna méltányossági tgyást, gyedet kérned (mivel nem sok napod hiányzott a 365-höz valószínűleg megkaptad volna, bár kérdés a szülés előtt mennyivel voltál tp-n is) így akkor a tgyás, gyed időszaka beleszámított volna a biztosítási jogviszonyodban és akkor most kaphatnál ugyanúgy tgyást, gyedet, főleg, ha most a tp előtt még dolgoztál is, vagy ha csak kivettél pár nap szabit a felgyűltből (hogy együtt kaphasd a gyest+tp-t). Pontosabb infót csak úgy lehet, ha te is pontosan leírod, hogy mikortól meddig voltál gyese(ke)n, illetve pontosan mikor dolgoztál (akár a gyerkőcök megszületése között), illetve mikor mennyi szabit vettél ki (ha vettél ki a gyerkőcök születése között).

2014. szept. 11. 12:26
 9/21 anonim ***** válasza:

a törvény:

"Ki jogosult terhességi‐gyermekágyi segélyre?

A terhességi‐gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző  két éven belül 365 napon át

biztosított volt, és

 a biztosítás fennállása alatt, vagy

 a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy

 a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a

folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül."

nem bérezett napot néznek, jól írja kérdező, hanem biztosítotti napokat

[link]

de feladom, mert belekavarodom a kérdező szövegébe

de szóval javaslom a méltányossági alapon járó cucooknak nézzen utána

2014. szept. 11. 12:27
 10/21 anonim ***** válasza:
100%
Kedves utolsó, akkor azt is nézd meg az oep honlapján ki számít biztosítottnak és így kiderül, hogy a kérdező mivel csak gyesen volt folyamatosan nem számít annak. Ezért kellett volna már az előzőnél méltányosságit kérni, illetve most ha nem dolgozott a szülés előtt, mindenképpen megszakítani a fizu nélküli szabit és úgy tp-re jönnie. Így sajnos most még méltányosságból sem fog neki járni, mert a szülést megelőző 2 évet nézik, és ott abszolút nem lesz meg neki a 365 nap.
2014. szept. 11. 13:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!