Jár-e nekem a TGYÁS, illetve GYED?
ha 2008-ban született az első gyermek, hogy kaphattál utána 2014-ben gyes-t
a többit még próbálom értelmezni, csak gondoltam addig ezt megkérdezem
Most sem fogsz kapni, mert nincs meg 2 évre vissza menőleg 365 bérezett napod. Nem csak jogviszon kell, hanem ténylegesen ledolgozott idő, amire fizetést kaptál, amiből vontak járulékokat!
A semmire nem adnak semmi!
Minap írta itt valaki, hogy ha tettél be a közösbe, akkor kaphatsz onnét. Vagyis ha fizettek járulekot, akkor kapsz csak tgyást, gyedet.
tgyás-hoz van benne link is a törvényről:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__gyas-g..
Első!
Azt írja 3 gyereke van, s az első születése előtt dolgozott nemegész egy évet, ezért csak gyest kapott. Nem mentővel a cégtől, onnét ment el gyesre, ezért gondolja hogy most kaphatna gyedet!
De mivel nincs 365 bérezett napja 2 éven belül, mire kapna!? A jogviszony kevés!
meg a biztosítotti jogviszonyba úgy tudom a gyes ideje nem számít bele, de nem tudok eligazodni hogy most mettől meddig voltál gyesen
és ha ez mellett dolgoztál is csak táppénzen voltál, akkor nem gyes extra járt volna?
"z első születése előtt dolgozott nemegész egy évet,"
azt írta a kérdésben, rögtön az elején, az első gyerek KÉT éves korától dolgozott
Ahogy az előttem szóló is írta,sajnos nem vagy jogosult. Mert biztosított az aki munkaviszonnyal rendelkezik és utána járulékot fizetnek (gyes alatt ugyan a munkaviszonyod fennmarad, de ilyenkor senki nem fizet utánad járulékot, tehát az nem biztosítási jogviszony).
Az előző terhességednél kellett volna méltányossági tgyást, gyedet kérned (mivel nem sok napod hiányzott a 365-höz valószínűleg megkaptad volna, bár kérdés a szülés előtt mennyivel voltál tp-n is) így akkor a tgyás, gyed időszaka beleszámított volna a biztosítási jogviszonyodban és akkor most kaphatnál ugyanúgy tgyást, gyedet, főleg, ha most a tp előtt még dolgoztál is, vagy ha csak kivettél pár nap szabit a felgyűltből (hogy együtt kaphasd a gyest+tp-t). Pontosabb infót csak úgy lehet, ha te is pontosan leírod, hogy mikortól meddig voltál gyese(ke)n, illetve pontosan mikor dolgoztál (akár a gyerkőcök megszületése között), illetve mikor mennyi szabit vettél ki (ha vettél ki a gyerkőcök születése között).
a törvény:
"Ki jogosult terhességi‐gyermekágyi segélyre?
A terhességi‐gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át
biztosított volt, és
a biztosítás fennállása alatt, vagy
a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy
a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a
folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szül."
nem bérezett napot néznek, jól írja kérdező, hanem biztosítotti napokat
de feladom, mert belekavarodom a kérdező szövegébe
de szóval javaslom a méltányossági alapon járó cucooknak nézzen utána
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!