Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Mennyi lesz a T GYÁSom ill....

Mennyi lesz a T GYÁSom ill. mennyi családi adókedvezményt vehetek igénybe?

Figyelt kérdés
Bruttóm: 138 000 Ft volt, 7 éve folyamatosan dolgozom bejelentve. Most születik szept. 10-e körül az első babánk. Aug 14-e óta táppénzen vagyok. A családi adókedvezményem így lehet maximális? Tudnátok pontos összeget írni? Köszönöm!
2014. aug. 24. 18:19
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Az adókedvezményt már akár a terhesség 91. napjától is kérhetted volna.

Simán megkapod azt a maximum netto 10000ft adókedvezményt ami 1 gyerekre jár.

2014. aug. 24. 18:42
 2/10 anonim ***** válasza:
Tgyásod alapja a tavalyi eb alapod (ezt ugye meg tudod nézni az adóbevallásos papírhoz kapott mellékletben), ezt nézik meg napi bontásra, majd ennek veszik a 70%-át - adó 16%. A gyed mivel a jövő évre nyúlik át az idei éved átlagkeresete (szintén eb járulékot képező része), szintén napra kivetítve. A napi átlag 70%-át veszik - adó 16% és -10% nyb. Pontos összeget csak pontos számok alapján lehet mondani.
2014. aug. 24. 19:00
 3/10 anonim ***** válasza:
A Tgyásod 81.144 Ft lesz és ehhez jön majd a 10.000 Ft-os adókedvezmény.
2014. aug. 24. 19:39
 4/10 anonim ***** válasza:
Hogyhogy táppénzre mentél, miért nem kezdted meg a Tgyást?
2014. aug. 24. 20:12
 5/10 A kérdező kommentje:
A T GYÁS-omat nem az idei legutóbbi 180 napból számítják? Tavaly még csak 133000 Ft bruttó volt a fizetésem. :( Valaki tudja, hogy a családi adókedvezményt azt most hogy fogom megkapni? Eddig a munkáltatóm többet utalt (eddig is igénybe vettem,igaz sajnos nem a 91.naptól, hanem csak májustól, vagyis két hónapom bent ragadt). Szóval, a T GYÁS igénylőlapon én nem látok olyat, hogy erre én még adókedvezményt kérek?!
2014. aug. 24. 20:17
 6/10 A kérdező kommentje:
Azért nem mentem T GYÁSra most aug 14től, mert senki nem tudott semmit arról, hogy hogy tudom elindítani! A háziorvosom elküldött, hogy a védőnő intézi, a védőnőm két hét szabira ment. Egy másik védőnő azt mondta, hogy az eredeti kiskönyvem kell hozzá, azt kell beküldeni! Közben volt egy kis gond a babával (nem mozgott) és kiírtak veszélyeztetett terhesnek, ezért úgy döntöttem, hogy akkor indítom a TGYÁSt, amikor a baba megszületik.
2014. aug. 24. 20:34
 7/10 anonim ***** válasza:

Ha idén van 180 ledolgozott napod, akkor már az emelt fizetésedből fogják számolni, ha nincsen akkor a tavalyiból.

Kifizetőhely a munkahelyed? A munkahelyednél igényeled a tgyást vagy a máknál?

Ha a munkahelyed kifizetőhely akkor nem kell külön jelezned az adókedvezmény iránti igényedet, továbbra is utalni fogják a tgyásoddal együtt.

2014. aug. 24. 20:37
 8/10 A kérdező kommentje:
Persze, augusztus 13-ig dolgoztam! Van 180 napom. Viszont nem kifizetőhely a munkahelyem. Akkor a családi kedvezményt hol kell igényelnem?
2014. aug. 24. 20:44
 9/10 anonim ***** válasza:

A tgyásod a tavalyi bruttó átlagbéred 70%-a lesz. Mivel idén igényled és gondolom tavaly is volt 180 bérezett napod.

A gyeded a 2014-es átlagbéred 70%-a lesz, mivel azt már jövőre fogod kérni.

A tgyás megkezdéséhez egy papír kell a nőgyógyásztól, ez olyan mint a táppénzes papír vagy másolat terhes kiskönyvről. Nem a MÁK-nál tudod intézni, hanem az OEP-nél, ott kérdezz utána mi a teendőd, ha nem TB kifizetőhely a munkahelyed. Ebből kifolyólag neked a tgyást és a gyedet is majd az OEP fogja utalni, mint a táppénzt.

Az 1 gyerekre járó 10 ezer forint adókedvezményt a táppénzből, a tgyásból és a gyedből is tudod érvényesíteni.

Igen, mint a 3-ra megjár a 10 ezer forint. Mivel lesz 10 ezer forint adód.

Mivel nem kifizetőhely a munkahelyed és az OEP fogja neked utalni az ellátásokat, célszerű újból leadni nekik is a családi adókedvezmény igénylő papírt. Bár, ha jól emlékszem, a tgyás és gyed igénylőn is van rész az adókedvezményhez.

Bocsi, tgyás igénylőn nincs adóelőleg nyilatkozat, így szerintem mindenképp ki kell tölteni az ehhez való kérvényt is.

ww.oep.hu. Innen letölthetők a nyomtatványok.

Adóelőleg-nyilatkozat 2014. évben a családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítéséről a kifizetőtől származó bevétel adóelőlegének megállapításához

Nyilatkozat a tehességi-gyermekágyi segély megállapításához (NYIL. 40/thgys. r.sz.)

Igénybejelentés gyermekgondozási díjra (GYED 1. r. sz.)

Gyed igénylőt természetesen ráér a tgyás lejárta előtt 1 hónappal elküldeni.

Itt tudsz többet olvasni a tgyás igénylésről:

[link]

Nem kell hozzá a védőnő, de mivel már táppénzen vagy és bőven beleférsz a 28 napba, így a nőgyógyásztól kell papír, amit már írtam, tgyás igénylőt kell kitölteni és a cég könyvelője vagy bérügyintézőnek kell a dolgot tovább intéznie, mint a táppénzed is, ugyanúgy kell.

Még annyit, hogy írtad, hogy nem a 91. naptól veszed igénybe az adókedvezményt, így azokra a hónapokra, amit nem vettél igénybe, jövőre adóbevallásban visszakérheted egy összegben, csak a nőgyógyásztól kérj egy igazolást, hogy mikor töltötted a 91. napot, mert a NAV kérheti ellenőrzésképpen.

2014. aug. 24. 21:18
 10/10 A kérdező kommentje:
Utolsónak köszönöm a kimerítő választ. :) Tehát az OEP-et kell felhívnom, hogy szeretném a családi adókedvezményt is igényelni?
2014. aug. 24. 22:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!