Meddig "kellene" a kistesónak megfogannia ahhoz, hogy ugyanannyi TGYÁS-t és GYED-et kapjak, mint az elsőnél?
Kisfiam 2013. április 26-án született.
Minden hónapban a maximum GYED-et kapjuk, 101 ezer Ft-ot + (Adókedezmény, plusz CSP)
Aról már hallottam, hogy GYES-en 180-napnál többet nem tölthetnék és el is kellene jönnöm a fogantatást követően táppénzre (plusz a benn-ragadt szabadságaimat kivenni).
Tehát ez akkor azt jelenti, hogy 2015. október 26-áig "kellene" összehozni a kistesót, azaz a kisfiam 2,5 éves koráig?
(Mert hallottam olyat is, hogy 2,5 éves koráig nem csak megfogannia, de meg is kellene születnie a picinek, ha ugyanabban az ellátásban szeretnék részesülni, mint az elsőnél).
Tehát a kérdés: megfoganni, vagy megszületni "kellene" addigra a picurnak? :-)
U.i.: Negatív kommentelők kíméljetek, jó munkahelyről jöttem el, magas keresettel, tehát nem felelőtlenségből vállalnánk a másodikat. De érdekelne a válasz, mert sokfelől sok mindent hall az ember
Nem tudom változott-e azóta, hogy én szültem, 2007-ben született az első gyerekem, akkor úgy volt, hogy két éven belül kellett születnie ahhoz, hogy folyamatos maradjon a GYED. Nekünk 23 hónap lett a korkülönbség, így ez "sikerült is", bár nem emiatt terveztük így, két évet szerettünk volna amúgy is.
A harmadik már három évre rá érkezett, ott már dolgoznom kellett közben fél évet és még így is kevesebb lett, hogy pontosan mennyivel azt nem tudom.
Szia!
Nálunk 2010. decemberben, és 2012. augusztusban érkeztek a gyerkőcök. A Gyed az ugyanannyi a kicsivel is, mint a naggyal, de a Tgyás az kevesebb volt, mert az törvényileg maximalizálva van ilyen esetekben. A minimálbér kétszeresének 70%-a naptári naponként (kb. annyi mint a max. Gyed).
A harmadik gyerkőcöt most várjuk, ő már kívül esik a 2 éven. Valószínű nála is ugyanezt kapom majd, vagy valamivel kevesebbet, mert nem lesz 180 bérezett napom. A kicsi 2. szülinapjától kiveszem a felgyülemlett szabikat, az elég a szülésig.
Megfogannia kell.
Nekem pl most úgy jött össze, hogy januárban volt a nagy 2, akkor jött össze a kicsi, mivel biztosra akartam menni, megváltam a betöltött 3 hónapot, utána beszéltem a munkáltatóval, hogy terhes vagyok, vennék ki a felgyűlt a szabiból (nem kell az összeset), és utána táppénzre jönnék a szülésig. (Mert ugye a nagy 2. életéve és a kicsi születése között több, mint 180 nap telne el és hogy kapjam ugyanazokat a juttatásokat - összegszerűen - ehhez ezt kellett "megjátszani"). Szóval a 3. hónap után vettem ki 10 nap szabit, majd eljöttem táppénzre. Így kapom a gyest és a táppénzt is együtt, meg majd a tgyás, gyed alapom is majdnem a max lesz (mivel nem keresem a minimálbér 2x-esét csak kicsit kevesebbet). Ennek a két együttes ellátásnak most "csak" azért örülünk, mert így jobban félre tudunk tenni a gyerkőcnek (végülis ő kapja :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!