Februárban lesz 2 éves a babám. Mikor optimális a második gyerek időzítése anyagi illetve az első gyerek szempontjából?
Esetleg ha dolgozol 2 gyerek közt? Erre nem gondoltál???
És akkor nem lenne annyira pici a nagytesó, könnyebb lenne talán a 2 gyerekkel. Szerintem.
Ha az ember felelősen gondolkodik, akkor kénytelen számításba venni az anyagiakat is, biztos vannak olyan családok, ahol nem számít, de a legtöbb esetben igenis figyelni kell erre is. Nem mindegy a gyerek szempontjából sem, hogy be kell-e 1 évesen adni bölcsibe, mert anyukának vissza kell menni dolgozni, különben éhenhal a család...
Na jó, hogy válaszoljak is - ez attól is függ, hogy mióta vagy biztosított, de a szavaidból úgy tűnik, megvan még a munkahelyed. A gyed leteltével kapod a gyest, a következő nappal kell megigényelni. Sok mindentől függ, de ilyen esetben jó eséllyel a szerződés szerinti béred lesz a tgyás, gyed alapja, gyednél max a minimálbér kétszerese. Oviba 3 éves kortól elvileg beveszik (ha van hely). Csak halkan jegyzem meg, hogy a nagyobbik gyerkőcnek nem bizti, hogy a legideálisabb időpont oviba beszokásra az az időszak, amikor kistesója születik, és kevesebb figyelem fog jutni rá.
A 180 nap csak akkor fontos, ha csak gyesen lennél (tehát nagyobb betölti a kettőt és a kicsi még nem születik meg, illetve nem jössz tp-re...., akkor lenne minimálbér a gyed alapja).
De egyébként nem valószínű a dolog. Alapban egyébként összevetik a mostani ellátásod alapját, illetve, ha van bérezett napod a kettő között (szabadság is annak számít), annak az alapját, illetve a szerződés szerinti béred alapján kiszámolt napi alapot és a magasabbat kapod (jelenleg ez a szabály).
Az én pl-om végigvezetve: Nagy januárban volt 2, akkor tudtuk meg jön a kistesó, mivel én biztosra akartam menni megvártam a 3 hónapot, majd kivettem a felgyűlt szabiból (10 napot) és eljöttem szülésig tp-re. Így most még az elsőnél is magasabb juttatást kapok (pont a 10 nap szabi miatt, ugyanis ha egész hónapra mentem volna vissza, sokkal kevesebbet kaptam volna). Ezt a törvényi "kiskapuk" teszik lehetővé. Tehát ha elszántátok magatokat és össze is jön a baba, utána még számos tényezőt figyelembe kell venni, ha igazán jól akarsz járni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!