14 hónap munkaviszony + 10 hónap hallgatói jogviszony = GYED kétéves korig? Jól gondolom?
Nem.
Ha nincs meg az 1 év biztosított idő, akkor közép-vagy felsőfokú tanulmányok idejéből figyelembe vesznek 180 napot, ha nappalin tanultál és több mint 1 évig.
De, neked van 14 hónap munkaviszonyod, amivel jogosult vagy gyedre, ha lesz a szüléskor is munkaviszonyod. De, nem fogod a kicsi 2 éves koráig kapni, mert ahhoz legalább 562 biztosított nap kell. Az 1 évnél hosszabb tanulmányokból akkor vennének figyelembe 180 napot, ha pl. csak 200 biztosított napod lenne munkaviszonyból és a 180 nappal meglenne a tgyáshoz és gyedhez szükséges idő. De neked megvan, ugyanakkor, ha csak 10 hónapot tanultál, akkor nem is vennék figyelembe, mert több mint 1 éve kell tanulni.
Diplomás gyed: 2 lezárt félévvel kell rendelkezni nappali főiskola vagy egyetemi tagozaton, illetve ha diplomázás után 1 éven belül szülsz, akkor jár. Ennek a minimálbér az alapja és 1 évig jár.
Te jobban jársz, ha a munkaviszonyod után mész el tgyásra és gyedre, sőt szerintem csak így is mehetsz el. 168 napod kapod a tgyást, majd utána a biztosított időben eltöltött napok számától függően a gyedet. Vagyis, ha 400 biztosított napod lesz, akkor a tgyás lejárta után még 400 napig kapsz gyedet.
Nem tudom hol hallottad, hogy figyelembe vesznek 1 év hallgatói jogviszonyt is, ha dolgozol mellette. Alapból 180 napot vesznek figyelembe, ha nappalin tanulsz és több mint 1 éve.
A diplomás gyednek, meg ugye valóban 2 lezárt félévnek kell lennie, de ezt nem lehet összevonni a rendes gyeddel.
De most akkor továbbra sem értem a dolgot. A diplomás GYED-et most ne keverjük bele, mert az engem nem érint, meg annak a feltételeivel amúgy is tisztában vagyok, nekem viszont ugyebár van munkaviszonyom.
A törvényben az szerepel, hogy a nappalin folytatott tanulmányokból beleszámítanak 180 napot. Én ezt úgy értelmeztem, hogy ezt mindenképp beszámítják, ha ez a szülést megelőző két éven belül történt, más kérdés, hogy én az utolsó félévemben már elkezdtem dolgozni, de a z 562 napom úgy tevődik össze, hogy abból a nagyobbik rész megvan munkaviszonyból, de az azt megelőző időszakban volt hallgatói jogviszonyom. Ha ezt így nem számítják bele, akkor mégis mi értelme van az egésznek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!