Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Jár-e nekem is a Tgyás, gyed?

Jár-e nekem is a Tgyás, gyed?

Figyelt kérdés

Nekem is segítenétek,még nem intéztem semmit.1 gyereknél járt a TGyás,most szülök júni közepén a 2 .at.Első szept.végén tölti a 2 évét.A Tgyás szerintem járni fog,bár már rég megszűnt a munkaviszonyom szülés után.Akkor ha Tgyás lesz,összege megegyezik majd a régivel?,utána az első gyerek után Gyes, a második után Gyed jár?Összege ugyanannyi mint az elsőnél?,mert ez sem mindegy.

Otthon vagyok és nem is tervezem,hogy egyenlőre visszamenjek dolgozni.

2014. ápr. 16. 07:56
 1/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Ha jól értem, jelenleg nincs munkaviszonyod, csak passzív jogon kapod a GYED-et?

Ha igen, akkor sajnos nem fog járni sem a TGYÁS sem a GYED.

A TGYÁS feltétele, hogy meglegyen a 2 éven belüli365 nap bizt. töltött idő (passzív gyed nem számít bele) és a szülés alatt vagy bizt. legyél vagy a bizt. lejártát követő 42 napon belül szülj (esetedben ennél jóval több eltelt). A GYED maximum akkor járhatna, ha TGYÁS alatt szűnt volna meg a munkaviszonyod.

Ha jól látom, akkor Te szept. végéig fogod kapni a nagyobb után a GYED-et, utána a GYES-t, és a pici után sajnos csak a GYES-t. Két ellátást kérhetsz párhuzamosan (GYED-GYES, szeptember végétől GYES-GYES).

2014. ápr. 16. 08:16
 2/5 anonim ***** válasza:
Gyed biztos, hogy nem fog járni sajnos. Tgyás attól függ, mikor szűnt meg a munkaviszonyod, de valószínű, hogy az sem fog járni. A 2. babára gyest fogsz kapni. Pontosabban, az első gyerekedre kaphatod a gyedet, míg be nem tölt a 2 évét, június közepétől járni fog a gyes a 2. babára gyed mellett, majd szeptember végétől 2 gyest kapsz.
2014. ápr. 16. 09:15
 3/5 A kérdező kommentje:
Biztos,hogy nem jár a Tgyás?Miért?Az 1.gyerek előtt végig dolgoztam,aug.végén lejárt a szerződésem,onnan voltam Tgyáson.Lehet még tenni vmit,hogy járjon?
2014. ápr. 16. 15:44
 4/5 A kérdező kommentje:

Az előzetes 365 nap biztosítási idő számítása - Rendkívül fontos az a kedvező szabály, miszerint a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie. A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe mindenképpen be kell számítani:

1.- a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának idejét.

Ez alapján beleszámít az 1 gyerek után a 6 hó Tgyás,akkor most miért nem jár?Ha májustól bejelentenének akkor járna?

2014. ápr. 16. 15:54
 5/5 anonim ***** válasza:
Így akkor neked nem a 365 nap összeszedése a gond, hanem az, hogy jelenleg nem vagy biztosított. Igen, ha lenne bejelentett munkahelyed, akkor járna a TGYÁS és a GYED is. A kedvezmény szabály értelmében az előző ellátás alapja lesz ennek az ellátásnak is az alapja.
2014. ápr. 16. 19:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!