Jár-e nekem is a Tgyás, gyed?
Nekem is segítenétek,még nem intéztem semmit.1 gyereknél járt a TGyás,most szülök júni közepén a 2 .at.Első szept.végén tölti a 2 évét.A Tgyás szerintem járni fog,bár már rég megszűnt a munkaviszonyom szülés után.Akkor ha Tgyás lesz,összege megegyezik majd a régivel?,utána az első gyerek után Gyes, a második után Gyed jár?Összege ugyanannyi mint az elsőnél?,mert ez sem mindegy.
Otthon vagyok és nem is tervezem,hogy egyenlőre visszamenjek dolgozni.
Szia!
Ha jól értem, jelenleg nincs munkaviszonyod, csak passzív jogon kapod a GYED-et?
Ha igen, akkor sajnos nem fog járni sem a TGYÁS sem a GYED.
A TGYÁS feltétele, hogy meglegyen a 2 éven belüli365 nap bizt. töltött idő (passzív gyed nem számít bele) és a szülés alatt vagy bizt. legyél vagy a bizt. lejártát követő 42 napon belül szülj (esetedben ennél jóval több eltelt). A GYED maximum akkor járhatna, ha TGYÁS alatt szűnt volna meg a munkaviszonyod.
Ha jól látom, akkor Te szept. végéig fogod kapni a nagyobb után a GYED-et, utána a GYES-t, és a pici után sajnos csak a GYES-t. Két ellátást kérhetsz párhuzamosan (GYED-GYES, szeptember végétől GYES-GYES).
Az előzetes 365 nap biztosítási idő számítása - Rendkívül fontos az a kedvező szabály, miszerint a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie. A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe mindenképpen be kell számítani:
1.- a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának idejét.
Ez alapján beleszámít az 1 gyerek után a 6 hó Tgyás,akkor most miért nem jár?Ha májustól bejelentenének akkor járna?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!