Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Szeretném a kiírt időpontom...

Szeretném a kiírt időpontom előtt 25nappal megigényelni a GYÁS-t, de az irodán azt mondták, vigyázzak vele, nehogy utána meg túlhordjam a babát. Mire kellene vigyáznom? Milyen következménye lehet ha a kiírt idő után szülök?

Figyelt kérdés
2014. márc. 28. 14:40
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

nem küldhetnek el, ok, megvannak a napjaid, csak a tgyás és az azutáni gyed összege lesz más, kevesebb.

ennek utána kell járni, hogy mennyi. mert szülés előtti utolsó fél év jövedelméből számolnak. azaz a mostani gyedből..

2014. ápr. 2. 15:48
 12/15 anonim ***** válasza:
Igen biztosított időnek számít a gyed is, jogosult vagy a tgyásra és gyedre is, bőven megvan így a másfél évnyi biztosított időd, ami kell ahhoz hogy 2 éves korig gyeden lehess. Mivel nincs most 180 bérezett napod, amiből számolni tudnának, ezért a szerződés szerinti béred lesz az alapja a tgyásnak. Ez eltérhet az átlagolt bértől, ha amúgy pótlékok, prémium, túlóra...stb. is voltak annak idején a béredhez, mert ugye az nem jelenik meg a szerződés szerintiben. Szóval emiatt lehet, hogy most majd nem ugyannyit kapsz. És ilyen esetben a tgyás már maximalizálva van (minimálbér kétszeresére)
2014. ápr. 3. 08:30
 13/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Ezt a részt értem is akkor,csak azt nem,hogy miért mondták,hogy: "de arra vigyázz,nehogy később szülj és kiess a 28 napból" ezzel mit kockáztatok???? :(
2014. ápr. 4. 16:32
 14/15 anonim ***** válasza:

mert max csak 28 nappal lehet szülés előtt igénylést beadni

tehát ha beadod és mondjuk 30 nap múlva jön a baba akkor adhatod be újra. és azt nem tudom, csak jelzem, hogy szülés után már lehet nem minősülsz táppénzen levő biztosítottnak, tehát nem tudom miből számolnának, de ezt csak jeleztem, lehet annak minősülnél, nem tudom gazán.

2014. ápr. 4. 18:57
 15/15 anonim ***** válasza:

Jaj, utolsó! Nagy butaságot írtál!

Azért mondták, mert nincsenek tisztában a jogszabályokkal. A tgyás 168 napra jár és már elkezdődhet a szülés várható idejét megelőző 28. naptól is. A 28 napra folyósítják, majd a többit akkor, mikor megszületik a baba és leadod a születési anyakönyvi kivonatát. Ekkor folyamatosan meg fogod kapni visszamenőleg is, még ha túl is hordod. Teljesen mindegy mikor szülsz, 168 nap a TGYÁS időtartama. Annyi a különbség, hogy ha mondjuk 2 nappal túlhordod, akkor szülés után 168-28-2 napig jár még.

2014. ápr. 4. 20:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!