Szeretném a kiírt időpontom előtt 25nappal megigényelni a GYÁS-t, de az irodán azt mondták, vigyázzak vele, nehogy utána meg túlhordjam a babát. Mire kellene vigyáznom? Milyen következménye lehet ha a kiírt idő után szülök?
Én papíron febr. 4-re voltam kiírva (kb. 40× módosították a szülés várható dátumát) és febr.8-án szültem meg.
Semmi probléma nem volt belőle.
Beküldtem a szükséges papírokat a munkáltatómnak, amikor minden megvolt és ugyanúgy kaptam "fizetést" március 4.-én.
Sajnos ezzel a dologgal félretájékoztattak, valamiért sokan azt hiszik, hogy gond lehet a túlhordás, pedig nem, nem tudom honnan veszik sok helyen ezt a hülyeséget. Semmilyen plusz teendőt nem igényel, ha esetleg túlhordod a babát, mert így is úgyis 24 héten keresztül kapod majd. A szülés várható ideje előtt maximum 28 nappal kezdheted el a szülési szabit, legkésőbb a szülés napjától.
Le kell majd adnod a formanyomtatványt hozzá kitöltve (a gyermek adatait értelemszerűen kitöltetlenül hagyod), és kell majd egy igazolás is hozzá (olyasmi mint a táppénzes papír), ezt vagy a háziorvos, vagy a nőgyógyász adja ki (nőgyógyászati ambulancián például).
Ha megszültél, akkor a formanyomtatványt újra le kell majd adni, de ezúttal már a baba adatait is rá tudod majd írni, a taj kártya megérkezését meg kell hozzá várnod.
Az a kérdéskiírásnál lemaradt,hogy jelenleg gyed-en vagyok a kisfiammal itthon. 2002 júliusa óta dolgozok ezen a munkahelyen. 2003. májusától 2005 szeptemberéig egyszer már itthon voltam amikor a nagyfiam született,de utána dolgoztam és max táppénzen vagy szabin voltam.Jelenleg 2012. januárja óta vagyok itthon (2012 augusztusában született a pici)
Szóval gondolom,hogy a napjaim is megvannak,hogy a legkisebb 2 éves koráig itthon maradjak ha úgy alakul.
Akkor miért ijesztgetnek?
de vigyázni kell.
az én esetemben úgy van, hogy a szülés előtti hónapban lejár a szerződésem, és még bejelentett munkaviszony alatt kell igényelnem a segélyt, törvény szerint, ha a szülés előtt 42 napon belül szűnik meg a munkaviszony, az nem baj, csak még azalatt kell igényelnem, ami meg a szülés napjától visszamenőleg max 28 nap lehet.
különben elveszítem a jogosultságot és nem kapok pénzt.
számokkal:
ha, tegyük fel máj. 30-al megszűnik a m.viszony
én meg jún 20-ra vagyok kiírva, még májusban igénylem a tgyást, hogy biztosítottként igényeljek és benne legyek a 42 napban, de csak szülés előtt max 28 nappal igényelhető, tehát már itt ügyelnem kell arra, hogy máj utolsó hetében igényelhetem csak, szóval ha túlhordanám, tehát ha min. 8 nappal túlhordanám, akkor csak jún 1-től igényelhetném, amikor már nem vagyok biztosított, tehát jogosulatlan lennék rá.
* a kérdező esetén nem tudok eligazodni
csak annyit írtam a példámmal, hogy de igen, van olyan, hogy nem szerencsés túlhordani
*mert az, hogy mióta dolgozol, és mióta vagy otthon a babával én azon nem tudok elmenni, hogy mennyi ebből a biztosított idő amit figyelembe vesznek.
és ugye az számít.
eleve hogy két éven belül, tehát 2012 (és kiírt hónap és nap)-tól kezdve meg van e a 365 nap, és biztosított jogviszony a szülés napján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!