Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Milyen kedvezményeket kaphatok...

Milyen kedvezményeket kaphatok, ha egyedülálló vagyok, es a babam apukájával nem lakunk egy lakcimen sem? Novemberben érkezik a kisbabám.

Figyelt kérdés

5eve dolgozom folyamatosan.

Gyed, tgyas, egyszeri anyasagit tudom. Mi az amit pluszban kaphatok egyedülállóként? Csaladi adókedvezmény letezik meg?

2014. márc. 25. 11:45
 1/9 anonim ***** válasza:

persze, van adókedvezmény, így 10E-rel több lesz a tgyásod, majd a gyeded.

plusz egyedülállóknak járó családit kérhetsz ami 1000Ft-al több mint a sima.

más nincs, hisz 2 szülője van, attól még, hogy külön vagytok, apuka majd fizet gyerektartást

2014. márc. 25. 11:47
 2/9 A kérdező kommentje:
Csaladi adókedvezményt tenyleg a terhesség 91.dik napjától lehet igényelni?
2014. márc. 25. 12:14
 3/9 anonim ***** válasza:
0%
úgy tudom azt csak akkor ha házasok vagytok.
2014. márc. 25. 12:17
 4/9 anonim ***** válasza:

Azokon az alapellátásokon kívül, amiket felsoroltál attól, hogy egyedülálló vagy és CSAK attól egy dolog jár neked picikét több, mint más anyának és ez a családi pótlék összege.

havonta 13.700 Ft (a 12.200 Ft helyett), tehát havi 1.500 Ft-tal több.

A MÁK-nál tuidod igényelni a megfelelő jogosultségi mező beikszelésével (esetedben: egyedülálló és nincs élettársa), a netről is letölthető a nyomtatvány.

A családi adókedvezmény természetesen létezik, ez nem egyedülállóságtól, hanem az általad eltartott gyermekek számától függ. Nagyon egyszerűen neked havonta nettó 10 eFt-tal lesz több a béred, mint a jelenlegi.

Ezt egy nyilatkozat kitöltésével a terhességed 91. napjától kérheted a munkáltatódnál. Amennyiben az első hónapokban elmulasztanád kérni, akkor sincs gond, éves szja bevallásnál visszaigényelheted.

Minden más kedvezmény, segély nem attól függ, hogy egyedülálló vagy-e vagy sem, hanem az egy főre jutó jövedelmetektől.

Alapesetben ha az egy főre jutó jövedelmetek nem haladja meg a 40 eFt/fő értéket (vagyis a te ellátásaidat, béredet, családi pótlékot stb. kell NETTÓBAN nézni, így a családi adókedvezmény összege is számít pl.), akkor jogosult lehetsz gyermekvédelmi támogatásra, egyéb önkormányzati segélyekre.

Nézd meg a településed önkormányzatának helyi rendeletét.

Ami még fontos: a gyermeked apjától GYERMEKTARTÁSI DÍJ jár, ami beleszámít a nettó jövedelmetekbe. Az apa köteles fizetni, amennyiben nem teszi, mihamarabb indítsd el a megállaíptása iránti kérelmet a bíróságon.

(minden héten ingyenes panasznapi ügyintézés van a bíróságokon, ahol végzett jogászok segítenek neked ingyen keresetlevelet készíteni, az illetéke 30 eFt, de az apától beszedik ezt is és neked visszajár majd- feltételezve, hogy van jövedelme vagy vagyona)

Én is egyedülálló édesanya vagyok (más ok miatt), mégis tökéltesen jónak és igazságosnak tartom azt a rendszert, hogy ne az egyedülállóság ténye határozza meg a kedvezményeket és támogatásokat, hanem a valós vagyoni és jövedelmi helyzet. Minden körülmények között el tudom tartani tisztességesen, az átlagos színvonal felett magamat és a kisfiamat is.

Ennek megfelelően gyed, tgyás mellett kicsi a valószínűsége, hogy egyéb pénzeket kapsz valahonnan és ez így van jól.

Szerencsés szülést kívánok.

2014. márc. 25. 12:31
 5/9 anonim ***** válasza:

előző (hosszú) válaszoló vagyok.

Az egyik előttem válaszoló TÉVED, egyedülállónak is jár az adókedvezmény, mert az NEM a családi állapottól, hanem a saját háztartásban eltartottak, ill. kedvezményezett eltartottak számátók függ!

(én is egyedülálló vagyok, természetesen én is igénylem és megkapom)

2014. márc. 25. 12:33
 6/9 anonim ***** válasza:
1 és 3. vagyok. lehet ez nem volt világos, de összeolvasva a válaszaimat láthatod, hogy nem azt írtam, hogy nem jár adókedvezmény, hanem azt, hogy 91. naptól szerintem csak házasok igényelhetik meg- én így tudom legalábbis, majd visszamenőleg lehet igényelni ha megszületett a baba :)
2014. márc. 25. 13:24
 7/9 A kérdező kommentje:
Van félre tett pénzem, illetve szerencsés vagyok, mert bruttó 430.000 a jövedelmem, csak nehéz előre felelősségteljesen tervezni, így amit lehet kedvezményeket igénybe veszek én is.
2014. márc. 25. 13:31
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
magzat utáni adókedvezménynél csak akkor kell házasság ha az apa szeretné igénybe venni
2014. márc. 25. 13:59
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Az anya kérheti a családi adókedvezményt akkor is, ha az apával nem házasok!
2014. márc. 25. 14:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!