Milyen kedvezményeket kaphatok, ha egyedülálló vagyok, es a babam apukájával nem lakunk egy lakcimen sem? Novemberben érkezik a kisbabám.
5eve dolgozom folyamatosan.
Gyed, tgyas, egyszeri anyasagit tudom. Mi az amit pluszban kaphatok egyedülállóként? Csaladi adókedvezmény letezik meg?
persze, van adókedvezmény, így 10E-rel több lesz a tgyásod, majd a gyeded.
plusz egyedülállóknak járó családit kérhetsz ami 1000Ft-al több mint a sima.
más nincs, hisz 2 szülője van, attól még, hogy külön vagytok, apuka majd fizet gyerektartást
Azokon az alapellátásokon kívül, amiket felsoroltál attól, hogy egyedülálló vagy és CSAK attól egy dolog jár neked picikét több, mint más anyának és ez a családi pótlék összege.
havonta 13.700 Ft (a 12.200 Ft helyett), tehát havi 1.500 Ft-tal több.
A MÁK-nál tuidod igényelni a megfelelő jogosultségi mező beikszelésével (esetedben: egyedülálló és nincs élettársa), a netről is letölthető a nyomtatvány.
A családi adókedvezmény természetesen létezik, ez nem egyedülállóságtól, hanem az általad eltartott gyermekek számától függ. Nagyon egyszerűen neked havonta nettó 10 eFt-tal lesz több a béred, mint a jelenlegi.
Ezt egy nyilatkozat kitöltésével a terhességed 91. napjától kérheted a munkáltatódnál. Amennyiben az első hónapokban elmulasztanád kérni, akkor sincs gond, éves szja bevallásnál visszaigényelheted.
Minden más kedvezmény, segély nem attól függ, hogy egyedülálló vagy-e vagy sem, hanem az egy főre jutó jövedelmetektől.
Alapesetben ha az egy főre jutó jövedelmetek nem haladja meg a 40 eFt/fő értéket (vagyis a te ellátásaidat, béredet, családi pótlékot stb. kell NETTÓBAN nézni, így a családi adókedvezmény összege is számít pl.), akkor jogosult lehetsz gyermekvédelmi támogatásra, egyéb önkormányzati segélyekre.
Nézd meg a településed önkormányzatának helyi rendeletét.
Ami még fontos: a gyermeked apjától GYERMEKTARTÁSI DÍJ jár, ami beleszámít a nettó jövedelmetekbe. Az apa köteles fizetni, amennyiben nem teszi, mihamarabb indítsd el a megállaíptása iránti kérelmet a bíróságon.
(minden héten ingyenes panasznapi ügyintézés van a bíróságokon, ahol végzett jogászok segítenek neked ingyen keresetlevelet készíteni, az illetéke 30 eFt, de az apától beszedik ezt is és neked visszajár majd- feltételezve, hogy van jövedelme vagy vagyona)
Én is egyedülálló édesanya vagyok (más ok miatt), mégis tökéltesen jónak és igazságosnak tartom azt a rendszert, hogy ne az egyedülállóság ténye határozza meg a kedvezményeket és támogatásokat, hanem a valós vagyoni és jövedelmi helyzet. Minden körülmények között el tudom tartani tisztességesen, az átlagos színvonal felett magamat és a kisfiamat is.
Ennek megfelelően gyed, tgyás mellett kicsi a valószínűsége, hogy egyéb pénzeket kapsz valahonnan és ez így van jól.
Szerencsés szülést kívánok.
előző (hosszú) válaszoló vagyok.
Az egyik előttem válaszoló TÉVED, egyedülállónak is jár az adókedvezmény, mert az NEM a családi állapottól, hanem a saját háztartásban eltartottak, ill. kedvezményezett eltartottak számátók függ!
(én is egyedülálló vagyok, természetesen én is igénylem és megkapom)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!