Piroska és a farkas kérdése:

TGYÁS-GYED-GYES?

Figyelt kérdés
Nem látom át teljesen a dolgokat, ezért örülnék, ha vki segítene. Első kérdésem, hogy a " szülést megelőző naptári év" az a szülés napja előtti 12 hónapot jelenti vagy 2014-es szülés esetén a teljes 2013-as évet? Második kérdésem: a 2 év alatt legalább 365 napos biztosított viszonyba a táppénz beleszámít veszélyeztetett terhesség esetén? 3. kérdésem: amennyiben beleszámít,a számításoknál annak is ugyanúgy a 70%-át veszik, mintha kereset lenne? 4. kérdés: Ha minden feltétel adott a TGYÁS és a GYED igényléséhez, akkor ez úgy működik, hogy legkorábban a szülést megelőző 28. naptól igényelhető a TGYÁS összesen 168 napig, majd ha ez lejárt, akkor igényelhető a GYED a gyermek 2 éves koráig, és 2 éves és 3 éves kora között jöhet a GYES? Amennyiben ezeket én megkapom, és a férjem minimálbért keres, egy gyermek után is járna a családi pótlék? Köszönöm szépen, ha bárki válaszol.
2014. márc. 12. 12:12
 1/8 anonim ***** válasza:

Családi pótlék mindenkinek jár, alanyi jogon. Nem az adókedvezményre gondoltál? Ha igen akkor ha dolgozik az apa akkor igen egy gyerekre havi 10 ezer.

Ha gyed előtt csak egy évig dolgoztál akkor gyed is csak 1 évig jár tgyás után, tehát a kicsi 1,5 éves koráig.

2014. márc. 12. 12:21
 2/8 A kérdező kommentje:
Ezt a GYED előtti részt nem értem. Az a gondom, hogy a GYED-et ugye a TGYÁS után lehet igénybe venni, namármost a GYEDre is a szülést megelőző időszakor nézik? Mert ott van vagy 8 év munkaviszonyom, az nem gond, nade a szülés és a GYED között egy nap se lesz, hiszen otthon leszek kisbabával...
2014. márc. 12. 12:41
 3/8 A kérdező kommentje:
jaés persze köszönöm a választ, nem a csalási adókedvezményre gondoltam, hanem a családi pótlékra, azt hittem, az is feltételekhez kötött.
2014. márc. 12. 12:43
 4/8 A kérdező kommentje:
családi :)
2014. márc. 12. 13:02
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem pontosan értelek de gyed-hez a szülés előtti időt nézik nem a tgyás idejét, vagy hogy érted?

Családinak nincs feltétele vagyis majd ha tanköteles lesz a gyerek akkor iskolába kell járnia annyi.

2014. márc. 12. 13:06
 6/8 A kérdező kommentje:
a GYED-del kapcsolatban csak azt nem értettem, hogy annak is vmennyi ledolgozott nap a feltétele, és azt nem tudtam, hogy annak mikorra kell esnie. DE most megnéztem, s igazából azt még mindig nem pontosan értem, hogy a TGYÁS és a GYED között mi a különbség, ha mindkettőre azt írják, hogy " az előző naptári év átlagkeresetének 70 %-a.
2014. márc. 12. 14:02
 7/8 anonim ***** válasza:

A tgyásnál nincs felső határ, a gyednél igen, tehát ha te mondjuk nagyon jól kerestél a tgyás is szép összeg lesz, míg a gyed "csak" a maximum.

Tehát pl ha valaki keres 300 ezer bruttót, alapban a nettó tgyás ~176 ezer, a gyed viszont a max. ~105 ezer (nettóban)

A kérdéseidre a válasz:

1. 2013-as év (kivéve, ha volt munkahelyváltás)

2. igen, hiszen táppénz alatt biztosított vagy

3. az ellátásokba viszont nem számít bele a tp összege (bár a kérdésed nem egészen tiszta nekem)

4. igen (ha van legalább 562 napod akkor a 2 éves koráig jár, egyébként addig amennyi napod van)

2014. márc. 12. 15:05
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Hát ez a 300 -as bér nem " fenyeget",sajnos...de lehetne sokkal rosszabb is a helyzet.
2014. márc. 12. 15:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!