Ha a párom átválalja a gyedet, akkor ugyan annyi pénzt fog kapni, mint amennyit én kaptam? Vagy ujra számolják?
Az ő fizetéséből számolják. A gyerek 1 éves kora után mehet ő, de akkor neked vissza kell menned dolgozni (írtad, hogy GYED-en vagy, tehát a fizetés nélküli szabadságod lejár, ha megszűnt a munkaviszonyod közben, akkor természetesen nem kell, de akkor meg a TB-det kell magadnak fizetni).
Illetve van egy szabály még: Az igényléstől számítva két hónapig az apának tilos keresőtevékenységet folytatnia (fiz. nélküli szabi neki) vagy dolgozhat, de a GYED csak a 61. naptól jár.
Természetesen neked le kell mondanod a GYED-ed azzal a nappal, ahogyan ő igényelné.
Kõszöm,nem tudtam,hogy nem dolgozhat kèt hónapig.
Nem,sajnos leszàzalèkoltak,mert szûlès utàn csigolyatörèsem volt.Azèrt talàltuk ki igy,mert a gyed is ès a leszàzalèkolàsi ellàtas nem jàrhat egyszerre.A pici most 13 hós.
Kõszönöm a vàlaszokat.
Nem jól értelmezted. Két választás van.
1.Az igényléstől számítva két hónapig az apának tilos keresőtevékenységet folytatnia (fiz. nélküli szabi neki), ekkor rögtön jár a Gyed.
vagy
2. dolgozhat, de a GYED csak az igénylés 61. napjától jár.
Az első eset sztem nehezen kivitelezhető, nem sok cég van, ahol engednek 2 hónap távollétet.
A második meg anyagilag megfontolandó, de hosszú távon jó lehet.
Mindkét esetben le kell mondanod a GYEDről, és neked kell fizetned a saját TB-det. Természetesen a férjednek nem, ő biztosított lesz.
Itt olvashatod.
g) a gyermekgondozási díj első igénybevétele a gyermek egy éves kora után kezdődik, az első igénybevétel első napjától számított 60 napig, ha a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás - ide nem értve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazását - ellenében munkát végez vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységet személyesen folytat, kivéve, ha az igénylő a gyermekre tekintettel terhességi-gyermekágyi segélyt vett igénybe, vagy a gyermekgondozási díjban részesülő meghal.”
Ha érthetőbben akarod: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!