Családi kedvezmény tévesen lett figyelembe véve, mit tehetek?
Én annak idején azt tanultam, hogy a Nav azon hajtja be, aki hibázott Ez esetben a bérszámfejtő.
Nem tudom, hogy még most is így van e, de én mindenképp telefonon megkérdezném a navot.
A helyzet a következő:
Mivel Te ennyivel több nettó bért kaptál, ezért a be nem fizetett adót mindenféleképpen Neked kell befizetned, még akkor is, ha a munkáltató nem a nyilatkozatodnak megfelelően járt el.
Viszont! Van egy olyan szabály, hogy ha az adózónál év végén a helytelenül adott, vagy nem éppenséggel nem adott nyilatkozat miatt van adóbefizetési kötelezettsége, amely eléri vagy meghaladja a 10 ezer forintot, akkor különbözeti bírságot is köteles fizetni utána.
Nos, ezt a bírságot úszhatod csak meg, ha van arról egy, a munkáltató által aláírt példányod, hogy erről tudomással bír. Ebben az esetben ne számold fel a különbözeti bírságot, és valószínűleg a NAV berángat egy ellenőrzésre. Akkor viszed ezt az aláírt nyilatkozatot, bemutatod, és mentesülsz a plussz befizetés alól. Viszot ezzel felhívod a NAV figyelmét, hogy a munkáltató valamit elpuskázott, így oda is kivonulnak, a büntethetőség reményében. Ez hátha segít a későbbiekben, hogy rendesen végezzék a munkájukat.
... halkan azért azt még hozzáteszem, hogy a bérszámfejtési papíron (bérlap) kötelező feltüntetni az adott hónapban érvényesített, adóval kapcsolatos minden kedvezményt jogcím szerint, összegszerűen, amit a munkáltató figyelembe vett.
Tehát ott láthatod, ha valamit kapsz, és ha Te nem kérnéd/kérted, akkor még viszonylat időben tudsz szólni, hogy bibi van a receptben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!